ПРОНАШЛИ РЕШЕЊЕ: Мигранти остају у кампу Липа код Бихаћа

Танјуг/ В. М.

03. 01. 2021. у 20:39

ПРОНАШЛИ РЕШЕЊЕ: Мигранти остају у кампу Липа код Бихаћа

Фото Д.Поздеровић

НА данашњем састанку одржаном у Бихаћу договорени су конкретни правци деловања и активности свих носилаца власти и институција које ће у склопу својих надлежности приступити опремању стављању у функцију импровизованог кампа Липа за смештај миграната, речено је за „Новости“ у Министарсву безбедности БиХ.

Подсећамо, министар безбедности БиХ Селмо Цикотић, са министром одбране БиХ Сифетом Поџићем, начелником Здруженог штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковником Сенадом Машовићем, представницима Унско-санског кантона, међународних организација и делегације ЕУ обишао је данас локалитет импровизованог кампа Липа.

Циљ посете је био успостава и договор око функционисања импровизованог кампа Липа, који су успоставиле о ОСБиХ. У наредним данима ће се уследити премештај миграната који се још бораве на локацији ЦОВИД шаторског насеља Липа, а који је уништен у недавном пожару. 

Услови у прихватном центру су нехумани и потребно их је, уз подршку припадника Оружаних снага, што пре побољшати, рекао је министар безбедности БиХ Селмо Цикотић приликом посете Липи, у којој мигранти одбијају да уђу у шаторе, постављене након недавног пожара.

Он је рекао и да ће предложити да се Председништво БиХ хитно изјасни о овом проблему.

-Да се може одмах приступити бетонирању подлога и изградњи инфраструктуре канализације и стварању услова да камп што пре постане место за квалитетан и трајнији боравак миграната- рекао је Цикотић.

У импровизованом кампу биће обезбеђени  основни услови за живот до опремања привременог прихватног центра Липа, који је успостављен ранијом одлуком Савета министра БиХ. Министарство безбедности БиХ тражило је од Оружаних снага БиХ, кроз законске механизме, да се употребе ресурси инжињерије који би изводили радове на санацији приступног пута према локацији Липа те радове за успостављање снабевања водом и електричном енергијом.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић рекао је да у Липи постоји шитем, постоји бунар, и да ако се стави агрегат могу брзо да се створе услови за боравак.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић рекао је да су ставили све ресурсе на располагање да се овај простор оспособи јер само су власти и грађани Унско-санског кантона пружили помоћ мигрантима када су их сви оставили.

Делегација је из кампа испраћена повицима "Европо, помози нам!" и "Не желимо храну - желимо слободу!".

Мигранти на овај начин, одбијањем да уђу у шаторе и штрајком глађу и даље поручују да не желе остати у овом прихватном центру.

Огласио се и шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борел који је ситуацију у вези са мигрантима у Унско-санском кантону оценио неприхватљивом, и према писању медија, најавио додатна 3,5 милиона евра хуманитарне помоћи БиХ за ублажавање ове кризе.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Doria

03.01.2021. 21:29

Borel i kompanija ce dati i milijardu samo da isilove glavosece i ostali afroazijski kriminalci trajno ostanu u BiH. Oni salju pare, IOM ih krade i deli sa vlastima, a oni bi i crkli na livadi posto su zapalili satore i krevete, samo da se ne vrate kucama. Jos sad izvoljevaju i postavljaju zahtjeve. Borel vodi ih u svoju zemlju.