„ЕУ ЈЕ НАЈВЕЋИ ГУБИТНИК!” Заев открио шта очекује од дијалога са Бугарском

Танјуг

03. 01. 2021. у 11:55

„ЕУ ЈЕ НАЈВЕЋИ ГУБИТНИК!” Заев открио шта очекује од дијалога са Бугарском

Фото: АП

СА Бугарском стварамо дијалог без конфликта, смирен и уз спремност за сарадњу, уместо национализма за домаћу употребу и изолацију, рекао је данас премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Каже да комуникација са Софијом иде у смеру проналажења решења и сматра да додавање билатералних питања не би требало да буде препрека европским интеграцијама, док истовремено, избори у Бугарској не би требало да спрече споразум о различитости.

У интервјуу агенцију МИА, Заев наводи да очекује да специјални изасланик Владо Вучковски и министри спољних послова Бујар Османи и Екатерина Захаријева наставе разговоре након новогодишњих празника како би пронашли решења.

- Треба да покажемо европске вредности током ових изазовних времена - дијалог уместо конфликта. Смирење и спремност на кооперацију уместо национализма. Обе земље имају обавезу према македонским и бугарским држављанима да створе европску будућност придржавајући се европских вредности - оценио је Заев.

Премијер Северне Македоније каже да је та земља заправо део Европе, након јасне одлуке прошлог марта свих чланица и извештаја Европске комисије, али и да свако одлагање почетка преговора само стављају под упитник кредибилитет ЕУ.

Према његовим речима, Северна Македонија губи време због тога што није одобрен преговарачки оквир, "али је Европска унија највећи губитник."

- Ово је ударац за темеље Европске уније - сматра Заев.

- Ми ћемо се борити јер наша деца очекују да добијемо битке у 21. веку. Они желе да буду део ЕУ и да буду сигурни и стабилни, као што то сада јесу када смо у НАТО. Нећемо дозволити да одређени кругови угрожавају земљу. Нећемо, јер Северна Македонија је заштићена од НАТО. Водим ову битку која је заједничка за Македонце, Албанце, Турке, Влахе, Роме, Србе, Бошњаке и све остале - закључио је Заев.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)