РЕШИТЕ ТО ШТО ПРЕ: Борељ апеловао на власти Босне и Херцеговине да збрину мигранте

Тањуг

31. 12. 2020. у 22:42

ВИСОКИ представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ апеловао је на власти БиХ да мигранте из кампа Липа што пре сместе у камп Бира.

РЕШИТЕ ТО ШТО ПРЕ: Борељ апеловао на власти Босне и Херцеговине да збрину мигранте

Фото АП

Борељ је на свом Твитер налогу аписао је да је данас разговарао са чланом Председништва Жељком Комшићем о овом питању и ургирао да се мигранти преместе у Биру.

- Сведоци смо озбиљне мигрантске хуманитарне кризе у Босни и Херцеговини. Више од 900 миграната остављено је без смештаја у тешким зимским условима након затварања прихватног центра Липа. То је додатно отежало ситуацију у којој скоро 3.000 миграната нема адекватан смјештај - истакао је Борељ.

Истиче да овај проблем мора да се реши што пре, поготово што постоји у потпуности опремљено место на којем могу да буду мигранти.

Борељ је подсетио да је ЕУ издвојила велики новац за збрињавање миграната у Бири.

- Босанскохерцеговачке власти на свим нивоима морају хитно да реше ову застрашујућу ситуацију. У Бири је прихватни центар чије је успостављање ЕУ коштало 3,5 милиона евра, а који мигрантима може бити смештај током зимских месеци. Одлука Већа министара донесена 21. децембра, као и она донесена данас о привременом отварању Бире за мигранте мора одмах бити спроведена, без икаквог пролонгирања - изјавио је Борел.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)