МАЈСКЕ ПОЉАНЕ КРАЈ ГЛИНЕ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ: У српском селу погођеном земљотресом - срушене куће, људи у колима, коњи и стока лутају пољима

Јурица КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

31. 12. 2020. у 07:26

МАЛО српско село Мајске Пољане крај Глине више не постоји.

МАЈСКЕ ПОЉАНЕ КРАЈ ГЛИНЕ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ: У српском селу погођеном земљотресом - срушене куће, људи у колима, коњи и стока лутају пољима

Фото: Ј. Керблер

Куће су срушене, нема струје, људи су ноћ између уторка и среде провели или на отвореном или у аутомобилима и комбијима, нема више ни стаја за животиње, коњи и стока лутају пољима. Петоро мештана страдало је под рушевинама, двојица Срба, деветнаестогодишњи Дарко Кожић и старији човек Душан Булат, Ром Миле Јурковић и двојица Хрвата из БиХ, отац и син Фрањо и Марио Томић, који су становали у напуштеној српској кући. У Петрињи је настрадала тринаестогодишња девојчица из мешаног српско-хрватског брака Лаура Цвијић, те оргуљаш у цркви у Жажини, Станко Зец.

Апокалиптичне слике дочекале су нас у селу у којем је до земљотреса на Банији живело 196 становника. Многи Срби напустили су Мајске Пољане још деведесетих прошлог века, а они преостали живели су скромно у селу које нема ни јавну расвету. Ноћ је већина мештана провела на отвореном, старци су седели на рушевинама кућа, потресени и тако уз ватру дочекали јутро. Један мештанин нам одмах показује стари комби у којем је ноћ провео његов син, замотан у ћебе. Једна старија жена каже да више нема ништа, ни успомена, ни одеће и да јој је остала само скромна пензија од 150 евра.

- Имам само два брата, једног у Сиску, другог у Србији - каже нам она.

Сеоски дом у којем си биле продавница и пошта је сравњен, остала је само цигла на цигли. Нема дословно ниједне куће која није страдала, а неке су потпуно разрушене. Пали су балкони, испали прозори, зидови попуцали, димњаци срушени. Серија земљотреса у среду ујутро, јачине до 4,9 степени по Рихтеру, изазвали су додатна оштећења, па готово нико више неће моћи остати у својим кућама.

Сви нам говоре: "Била је то ноћ страве и ужаса", а ујутру су мештане дочекали нови земљотреси.

- Страха више и нема, јер нам је ионако све срушено - каже нам старац који нам се представља као Миле, док грчевито покушава да нађе изгубљену стоку. Помажу му младићи који су дошли из целе Хрватске као волонтери, па нам Дарко Радић из Сесвета објашњава да су помагали целу ноћ.

- Људима смо дали ћебад да се покрију и нешто хране, док су багери рушили њихове оштећене куће. Дивили смо се храбрости мештана Мајских Пољана, који су стоички подносили све ове муке, у близини рушевина у којима више није могућ живот - каже Дарко за "Новости".

ПУПОВАЦ: ДА ОСЕТЕ ДА НИСУ САМИ

ПРЕДСЕДНИК СДСС и посланик у парламенту Милорад Пуповац обишао је јуче подручје Мајске Пољане и констатовао да је свима потребна помоћ и да је сада важно да они који су оштећени осете да нису сами.

- Људи су везани за своје куће, не напуштају их. Треба им помоћ. Прво што би им у овом селу требало су контејнери. Добро је да је влада донела одлуку о набавци контејнера - рекао је Пуповац, који је и председник Српског националног већа. - Ово је сиромашна средина. Људи не желе одлазити, боје се да напусте своје домове, то им је тешко. Боје се пљачке. Најбоље је набавити им смештај.

Потресна је и слика где један пас стоји испред срушене куће у којој је до земљотреса живео, и сад свакога ко прође води до места где су била улазна врата.

- Ништа није остало од наше куће, али битно је да смо живи. Шта ћемо даље, то не знам - кажу нам у породици Радовић и показују новију кућу која је такође срушена и у којој су настрадали отац и син Фрањо и Марио Томић, који је радио у полицији. - Ето, ни она није издржала, а нама је сада најважније спасти стоку, јер од тога живимо. Ако и то изгубимо, више буквално нећемо ништа имати.

Вожња кроз село пружа драматичне слике, неоштећена је остала једино дрвена кућа стара сто година. Све друго је срушено, а у двориштима војска поставља шаторе. Пољима лутају пси, краве, свиње, а људи на тракторима возе оно мало преосталог из кућа што су успели да узму.

- Успео сам да спасем своју деведесетогодишњу мајку, изнео сам је из куће у задњи час. Не дај боже да се ово икоме догоди - говори нам Милош Лончар.

На сваком кораку чујемо драматична сведочанства у селу којег више нема. Европарламентарац Предраг Матић био је у Мајској Пољани баш у тренутку најјачег удара, када су димњаци летели и петнаест метара у ваздух.

- Остаће ми у памћењу шума која је дословно плесала лево, десно, како је потрес ударао.

Заменица градоначелника Глине Бранка Бакшић нам каже да познаје већину мештана села, који живе скромним животима и који су након деведесетих прошлог века када је село било сасвим разрушено једва успели да обнове куће.

- У трену су људи остали без свега. Сада из целе Хрватске долазе позиви да се људе смести у хотеле, али они не желе да оду са својих разрушених огњишта - прича Бранка Бакшић.

Помоћ је обећао и Јанез Ленарчич, комесар Европске комисије за кризна стања који је обишао села на Банији. Мештани Мајских Пољана чули су и да Србија шаље помоћ од милиион евра, док чекају двадесетак контејнера да и следеће ноћи не би морали да спавају у аутомобилима.

СТИГАО ИЗ НОЋНЕ СМЕНЕ

БРАНКА Бакшић је повела председника Милановића до куће у којој је страдао младић Дарко Кожић.

"Дошао је из ноћне смене, легао у кревет да спава и ту погинуо".

Након проласка кроз Мајске Пољане Бакшићева је упознала државни врх с тиме да је српско село највише страдало на Банији, док отправник послова Амбасаде Србије у Хрватској Давор Тркуља каже за наш лист да нема српске куће на Банији која је остала читава.

Обишао их је и председник Хрватске Зоран Милановић, који је констатовао да је зла коб погодила мештане.

- Мајске Пољане увек су биле на првој линији страдања у Хрватској, али су се дизале и наставиле живот. И сада следи нови почетак - рекао је Милановић.

Речи подршке овом крају дошле су и из Ватикана, а папа Фрања је исказао подршку свима који су изгубили своје најмилије. Помоћ су најавиле и бројне државе, а у Загреб је стигла и већа количина грејаних шатора, расклопних кревета и свега што може помоћи људима.

Дан после снажног земљотреса грађани широм Хрватске шаљу помоћ, али се осећа неорганизованост дежурних служби. Да није волонтера, помоћ би тешко дошла и до несрећних људи, а приватни власници грађевинских машина који су понудили помоћ тврде да их нико не распоређује, па се многи враћају.

Фото: Ј. Керблер

Петриња делује аветињски, мало ко је на разрушеним улицама, а тако је и у Сиску. Пет школа је потпуно уништено, као и сисачка болница. Страдала су и многа друга места где живе Срби на Банији.

Хрватска влада прогласила је 2. јануар Даном жалости.

ПОМОЋ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић упутио је писмо Влади с молбом да се Хрватској пошаље милион евра помоћи. Он је и у уторак рекао да је Србија спремна да помогне Хрватској и да се нада да је земљотрес прошао уз минималне жртве.

УСТАШЛУК У ГЛИНИ

"УБИЈ Србина" извикивала је група младих људи Милораду Пуповцу док је обилазио центар разрушене Глине. Викали су и "За дом спремни", а лидера Срба у Хрватској "почастили" су увредама "лопове" и "смећару". Након вређања на неколико места, десетак младића одвезло се у аутомобилу и комбију сплитских регистрација.

- Они који овде долазе да би помогли, а затим вичу "Убиј Србина" или поздрављају усташким поздравом не разумеју шта је овој земљи потребно. Ти не знају шта раде, вређају оне који су дошли истим послом, да помогну напаћеном делу хрватске земље - коментарисао је Пуповац.

На новинарско питање да му је замерено што је за страдале становнике Мајских Пољана рекао које су националности, Пуповац је коментарисао да би у случају да је земљотрес био у Србији такође људе у Хрватској занимало да ли је страдао и неки Хрват. "Никада нисам делио жртве по националности".

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)