СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЛЕГАЛИЗУЈЕ МАРИХУАНУ: Премијер Заев објаснио под којим условима грађани могу да гаје ову биљку

Тањуг

30. 12. 2020. у 18:59

ПРЕМИЈЕР Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да ће у тој земљи сваки грађанин моћи за личну употребу да гаји два до три стабала канабиса.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЛЕГАЛИЗУЈЕ МАРИХУАНУ: Премијер Заев објаснио под којим условима грађани могу да гаје ову биљку

Фото: АП

Заев је у македонском Собрању одговарајући на посланичко питање рекао да ће са легализацијом и декриминализацијом канабиса отворити могућност да сваки грађанин за своју личну употребу моћи да гаји одређену количину канабиса.

- Наш став је јасан по овом питању. Неће бити привилегија само за богате да инвестирају, циљ је да се омогући сваком грађанину да може да гаји два до три стабла под контролом агенције што је и предвиђено законом како би могао да је користи за личну употребу или да делегира некој компанији да уместо њега гаји. И свако стабло ће бити обележано посебним бројем због контроле - рекао је Заев.

Он је поновио да се са легализацијом марихуане отварају и економски потенцијали за развој одређених привредних грана.

- Легализација марихуане у држави има коначан циљ да развије угоститељство и туризам и све услужне делатности који дефинитивно веома мало учествују у БДП, односно око четири одсто - навео је Заев.

У Холандији, додао је он, услужне делатности учествују са више од 60 одсто БДП, а у другим земљама 25, 35, или 45 одсто.

Заев је такође рекао да су искуства показала да у свим земљама у којима је коришчење марихуане легализовано, коришчење хероина, кокаина и других тешких дрога опало од 30 до 50 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Goran

30.12.2020. 19:24

Svaka vam čast imaćete manje pijanih ubica , turizam će za 1000% na bolje kao i u Holandiji sitni dileri trave odlaze u prošlost zatvori će konačno moći da prime prave kriminalce jednom rečju 10+

BOGDAN

29.04.2021. 07:30

MORA OD NESTO DA SE ZIVI.KADA MOZE SUSEDNA ALBANIJA NAJVECI PROIZVODNIK MARIHUANE U EVROPI PA ZASTO DA NJIMA MAKEDONCI NE KONKURISU.SIPTARI U MEKEDONIJU IMAJU DUGOGODISNO ISKUSTVO U ODGAJANU I DISTRIBUCIJE A ZAJKO ZAJEV JE NJIHOV LABIIST ONI SU NA IZBORE GLASALI ZA ZAJEVAI ON JE NJIMA DUZAN..