ПУПОВАЦ СЕ ОГЛАСИО: Трагичне речи лидера Срба у Хрватској, проговорио и о девојчици која је прва позната жртва земљотреса

Танјуг

30. 12. 2020. у 07:45

МЕЂУ жртвама јучерашњег земљотреса у Хрватској има двоје Срба и једна девојчица из мешаног српско-хрватског брака, која је била и прва идентификована жртва потреса, изјавио је синоћ председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац.

ПУПОВАЦ СЕ ОГЛАСИО: Трагичне речи лидера Срба у Хрватској, проговорио и о девојчици која је прва позната жртва земљотреса

Фото: Танјуг

- Од седам зртава земљотреса, пет жртава је идентификовано у Мајским пољанама на подручју града Глине, од тога су двоје досељених Хрвата из БиХ и један насељени Хрват из других делова Хрватске, као и двоје Срба - један младић и један старији човек - рекао је Пуповац.

У Петрињи је живот изгубила једна девојцица из месаног српско-хрватског брака, која је била прва позната жртва земљотреса, додао је Пуповац.

Седма жртва, како је рекао Пуповац, јесте оргуљаш који је пронађен у рушевинама жупне цркве Св, Николе и Вида у Жажини.

- Што се тиче штета, у неким подручјима су штете велике, као што су Мајске пољање и сам град Глина, као и град Петриња и поједина села на подручјима града Петриње, Сиска, Костајнице и несто мање Двора на Уни - навео је Пуповац.

Када је реч о српским институцијама, највећа је штета на парохијском дому СПЦ у Петрињи, где је, како је навео Пуповац, пре пар година заврсена обнова здања старог 250 година, у којем је била парохијска кућа.

- Унутра је била и капела. То мора да се сруши јер је толико уништено, сада се спасавају матичне књиге и вредна јеванђела - прецизирао је Пуповац.

Српска православна црква у Сиску, такође је оштећена, а за друге српске цркве још нема информација, казао је председник СНВ.

- Људи спавају у аутима испред кућа, чувају своју стоку и своја имања. Влада је покренула вечерас иницијативу за набавку контејнера, тако да људи могу да остану испред својих кућа и започну поправке - додао је Пуповац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)