ЗАЕВ ОТВОРЕНО О ОДНОСУ СА КОМШИЈАМА: Потписали смо договор да би постали браћа, али је Бугарска решила да нам буде отац!

Танјуг

25. 12. 2020. у 22:48

ЗАЕВ ОТВОРЕНО О ОДНОСУ СА КОМШИЈАМА: Потписали смо договор да би постали браћа, али је Бугарска решила да нам буде отац!

Фото: АП

ПРЕМИЈЕР Северне Македоније Зоран Заев изјавио је вечерас да македонски идентитет и језик никад нису били део разговора са Бугарском.

- Желели смо да будемо браћа са Бугарима, али они су изненада одлучили да постану наши оци и ту лежи проблем - рекао је Заев за Канал 5.

Он је додао да Македонци имају свој национални идентитет, корене, част и достојанство, преноси МИА.

- Нико на свету не преговара о идентитету и језику, па ни ми. Суштина проблема је историја. Идентитет и језик никад нису били на преговарачком столу и заправо они прихватају реалност кад кажу 'прихватамо да сте Македонци и прихватамо македонски језик, али шта је с вашим коренима? - рекао је Заев.

Према његовим речима важна је историја која се данас пише и оно по ће будуће генерације памтити њега и Бојка Борисова, да ли као оне који су поделили два народа уместо да су их спојили у ЕУ као пријатеље.

- Не желимо ЕУ која нас не признаје као Македонце који говоре макединским језиком. Ми штитимо европске идентитете овде, Европа је обавезна да штити и промовише наш идентитет - рекао је Заев.

Неприхватљиво је, каже, да један народ намеће своју историју другом.

Главни разлог за то су, уверен је, предстојећи избори у Бугарској. Поновио је да Северна Македонија нема аспирације према Бугарској, као ни према једној другој земљи те да цео Балкан и цела Европа имају заједничку историју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)