СРБИ БИ У ВЛАСТ ПОСЛЕ 30 ГОДИНА: Јединствен наступ наших политичара у Мостару донео дуго очекиван резултат

С. МИШЉЕНОВИЋ

23. 12. 2020. у 08:51

СРБИ БИ У ВЛАСТ ПОСЛЕ 30 ГОДИНА: Јединствен наступ наших политичара у Мостару донео дуго очекиван резултат

Новости

ПРЕМА прелиминарним резултатима, српска листа "Остајте овде-Заједно за наш Мостар" освојила је једно сигурно одборничко место у Већу града Мостара, односно око четири одсто гласова.

Др Велибор Миливојевић, носилац те српске листе, представљаће српску заједницу у граду на Неретви. Ово је, кажу, историјска победа Срба у Мостару и српска листа је победник одржаних локалних избора у том граду.

Др Миливојевић каже да има више циљева на којима ће радити за време мандата, али је битно коначно проговорити у градској Већници о свим проблемима српске заједнице у Мостару.

- Подржаћемо све позитивне и прогресивне идеје за Мостар. Грађани српске заједнице поред проблема равноправности имају и проблем исте као и сви други. Реч је о подизању привреде, запошљавању и враћању Мостара на туристичку карту региона - каже Миливојевић, и додаје да ће се придружити позитивним снагама Мостара које желе добро граду.

Он каже да је сада најбитније да ће Срби након скоро три деценије бити део власти у Мостару и имају већника који ће истински заступати интересе српског народа.

- Имаћемо приступ и запошљавању у градским институцијама. Очекујемо и да српска заједница у буџету града добије део који јој припада - истиче Миливојевић.

Он каже да српска заједница није занемарива у граду на Неретви и да, према последњем попису, броји око 4.300 особе који су се изјасниле као Срби.

- Иако још нису познати званични резултати надамо се да ћемо бити део широке коалиционе већине у Мостару. Заступаћемо како интересе српске заједнице, тако и свих добронамерних грађана Мостара. Показали смо на овим изборима да српска заједница може све кад је јединствена, организована, и без подела - истиче Миливојевић и додаје да ће им један од циљева бити јачање српских капацитета у Мостару како би се на следећим изборима постигао још бољи резултат.

Иначе, након завршених избора у Мостару, велику буру су подигли из ХДЗ БиХ који тврде, иако су добили највише гласова на многим бирачким местима, да су покрадени. Због многих оптужби ЦИК БиХ је наредио поновно бројање гласова на 70 гласачких места.

Иначе, у Градском већу Мостара има 35 одборника. За већину је потребно 18 руку. Процена је да би ХДЗ БиХ са Хрватском републиканском странком и српском листом могли имати већину од 18 руку. Лидер ХДЗ БиХ, Драган Човић, поручио је да ће њихов кандидат Дарио Кордић бити нови градоначелник Мостара.

Излазност на изборе у Мостару је била око 55 одсто, односно од укупно 100.000 бирача на изборе је изашло око 55.000.

ГУБИТНИЦИ

НА изборима у Мостару је било пријављено 30 политичких партија и независних кандидата, а само пет странака је успело прећи изборни цензус. Међу губитницима су и ХДЗ 1990 и А-СДА!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)