СРБИ ДОБИЈАЈУ ГЛАС У МОСТАРУ: Након 12 година паузе овог викенда одржавају се локални избори у граду на Неретви

С. МИШЉЕНОВИЋ

17. 12. 2020. у 08:13

СРБИ ДОБИЈАЈУ ГЛАС У МОСТАРУ: Након 12 година паузе овог викенда одржавају се локални избори у граду на Неретви

Фото "Кликс

ПОСЛЕ избора у Мостaру који ће, након 12 година, бити одржани током викинда, Срби ће коначно добити легитимне представнике у Градском већу Мостара, и то оне који долазе као кандидати странака са седиштем у Републици Српској, потврдио је за "Новости" др Велибор Миливојевић, носилац српске листе "Остајте овде - Заједно за наш Мостар".

Он каже да се не оптерећује бројем одборника које ће имати у Градском већу, већ да је битно да ће Срби имати представнике, први пут, који су кандидовани испред странака са предзнаком "српски" и странака којима је седиште у Републици Српској.

- У Мостару према последњем попису има око 4.300 Срба. Нажалост, Срби су од рата изгубили много у Мостару. Очекујемо да након ових избора ојачамо положај српског народа у овом граду - каже Миливојевић.

Он истиче да је због 12 година без избора град Мостар заправо био практично без власти, па данас имамо слику града какву не би пожелио нико.

- Имамо град из којег сви желе да иду. Од избора и изабраних одборника очекујем да се без обзира на националну, верску и страначку припадност сви заједно сагласимо о најбитнијим одлукама којима ћемо у најкраћем могућем времену обновити град, утемељити основне смернице његовог даљег развоја, те кроз прављење доброг амбијента за живот и пословање привући инвеститоре - каже Миливојевић.

На ове изборе Срби у Мостару излазе са јединственом листом "Остајте овде - Заједно за наш Мостар". Листа је резултат коалиционог договора СНСД Милорада Додика и СДС, а подржана је од стране Координације Срба, власти РС, Републике Србије, Српске православне цркве и грађана Мостара.

Миливојевић поручује да је веома битно окупљање Срба око заједничког наступа на изборима у Мостару.

- Окупљање Срба некако је постало синоним за трзавице, али ми у Мостару, ако желимо да останемо и опстанемо, да поносно можемо рећи да смо Срби, али ништа мање и Мостарци, једино је могуће ако будемо окупљени око те идеје - истиче за наш лист Миливојевић. - Сви заједно овде сабрани уз велику подршку из Републике Српске, Републике Србије, Српске православне цркве и свих добронамерних људи, треба да извучемо оно најбоље што имамо, да радимо на себи и помогнемо ако смо у прилици сваком оном око себе, да поведемо рачуна о сваком човеку, уложимо у свако дете, задржимо сваког младог човека. Овако обједињену идеју треба проводити кроз званичне органе власти, страначке програме и активности, невладин сектор, Српску православну цркву. Свестан сам да треба много труда свих нас да ово постигнемо, али сам још сигурнији да, ако то не урадимо, за 50 година ћемо у Мостару нестати као народ.

ОДБИЛИ САСТАНАК СА ИНЦКОМ

ПРЕДСТАВНИЦИ СНСД, СДС и листе "Остајте овде - заједно за наш Мостар" одбили су јуче да се у Мостару састану са високим представником у БиХ Валентином Инцком. Они су заузели заједнички став да одбију састанак са Инцком због његовог континуираног некоректог односа према српском народу. Представници српских политичких странака у саопштењу су поручили да је заједнички став српских представника да међународна заједница не треба да се меша у изборни процес у Мостару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)