ПОДРШКА КРОАЦИЈА ЕРЛАЈНСУ: Хрватска влада “упумпава” 80 милиона евра националној авио-компанији

Танјуг

14. 12. 2020. у 17:17

Хрватска влада је на данашњој седници одобрила финансијску подршку Кроација Ерлајнсу у укупном износу од 600 милиона куна (79,7 милиона евра).

ПОДРШКА КРОАЦИЈА ЕРЛАЈНСУ: Хрватска влада “упумпава” 80 милиона евра националној авио-компанији

Фото: Н. Фифић

Од укупног износа, 350 милиона куна (46,5 милиона евра) односи се на докапитализацију националне авио-компаније, а 250 милиона куна (33,2 милиона евра) на власнички зајам, преноси агенција Хина.

Сходно привременом оквиру Европске комисије којим се државама чланицама омогућује додатна помоћ привреди због пандемије ковид-19 болести, Кроација Ерлајнсу се одобрава државна подршка у облику повећања основног капитала и зајма деоничара, а с циљем решавања проблема ликвидности и опоравка капитала, наводи се у самој одлуци.

Министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Олег Бутковић рекао је да је пандемија коронавируса имала и још увек има разоран учинак на глобалну ваздухопловну индустрију, која се суочава с најтежом кризом икад.

Кроација Ерлајнс није изнимка, рекао је Бутковић, уз податак да је компанија забележила пад промета од 65 до 90 посто у односу на 2019. годину. Он је додао да су средства за подршку Кроација Ерлајнсу обезбеђена ребалансом буџета за ову годину.

За данас је такође сазвана ванредна главна скупштина Кроација Ерлајнса, а деоничари ће на њој одлучивати о повећању основног капитала за 350 милиона куна путем издања нових деоница, а у чему би учествовала држава.

Том одлуком би се основни капитал компаније повећао са 277,88 милиона куна (36,9 милиона евра) на 627,88 милиона куна (83,4 милиона евра), путем издавања нових 35 милиона редовних деоница, номиналног износа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)