МИЛАНОВИЋ УПОЗОРИО САРАЈЕВО: Не видим начин да се Дејтон промени без насиља

Novosti online

11. 12. 2020. у 21:00

МИЛАНОВИЋ УПОЗОРИО САРАЈЕВО: Не видим начин да се Дејтон промени без насиља

Фото АП

ПРЕДСЕДНИК Републике Зоран Милановић гостовао је у вечерашњем ХТВ-овом Дневнику, гдее је говорио о ситуацији с корона вирусом, вакцинацији, свом неодласку на самит у Бриселу и другим темама, укључујући Босну и Херцеговину.

Коментисао је, наиме, ситуацију у БиХ и будућност Дејтонског споразума.

- Дејтон је такав какав је и не видим уопште начина да га се промени без насиља. Не мислим на рат. Мислим на ментално и свако друго насиље које у БиХ, то свако зна, никад није пролазило. И увек је изазивало још веће насиље. Ви не можете босански сaстав, босанскохерцеговачки оквир променити без воље конститутивних народа - рекао је Милановић.

Додао је:

- Имате Хрвате - да, Хрвати постоје, као и Бошњаци, постоје, не можемо се правити да не постоје - који су незадовољни у тој држави. Је ли то нека тајна? Јесам ли ја националиста или шовиниста ако то кажем? То је сад проблем оних који се са мном не слажу што ће то мени јако тешко рећи, мада ће ми то рећи, већ и говоре. Нека се не заносе да ће било какве стратешке одлуке о ичему бити доношене без сагласности три конститутивна народа, и то није никакав средњи век, и без тога нема грађанске државе. Дакле, још једном говорим - грађанска држава је далеки, далеки сан, и то је лепа ствар, али прво сапун, онда парфем - закључио је Милановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)