"НОВАЦ УПЛАТИТЕ ЦРКВИ": Хрватски свештеник - "Нећу долазити, сами освештајте свој дом"

Тањуг

05. 12. 2020. у 14:45

ЗБОГ епидемије вируса корона Католичка црква у Хрватској, тачније њене жупе широм Хрватске, могле би да изгубе значајна средства која добијају при освештању кућа.

НОВАЦ УПЛАТИТЕ ЦРКВИ: Хрватски свештеник - Нећу долазити, сами освештајте свој дом

FOTO: Depositphotos

Због епидемије, освештање кућа постала је врло осетљива тема, јер оно са собом носи могућност ширења вируса корона, а и заразе свештеника који обављају освештање кућа.

Да поједине жупе покушавају да доскоче овом проблему говори документ који кружи по друштвеним мрежама, а послат је из ријечке Жупе Светог Ивана Крститеља, пренео је "Нови лист".

У њему се верници позивају да сами освештају своје домове, док новац који се при освештању кућа дарује Цркви верници могу да уплате на жиро-рачун.

Тако стоји у писму које шаље жупник Мате Беришић са Шкуриња.

- Надам се да сте добро? Живимо у неизвесним и тешким временима, временима која нису нимало лака па нам је у овим данима итекако потребан Божји благослов, како би нас заштитио од пандемије корона вируса - написао је жупник са Шкуриња.

- Нажалост, због епидемиолошке ситуације, ове године одлучио сам се да не одлазим у породице ради освештања како не бих био потенцијални преносилац заразе и болести корона вируса - истакао је он и додао да жели да заштити и њих и себе.

У писму жупника са Шкуриња стоји да је обичај да породица током освештања свештенику уручи свој годишњи новчани прилог за потребе жупе.

- Ако осећате потребу и ако желите да и ове године уделите свој прилог за жупу, то можете учинити тако да донесете у жупни уред, сакристију или уплатите на жиро рачун жупе - пише жупник са Шкуриња, захваљујући "од срца на дару" верницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)