"НОВАЦ УПЛАТИТЕ ЦРКВИ": Хрватски свештеник - "Нећу долазити, сами освештајте свој дом"

Тањуг

05. 12. 2020. у 14:45

НОВАЦ УПЛАТИТЕ ЦРКВИ: Хрватски свештеник - Нећу долазити, сами освештајте свој дом

FOTO: Depositphotos

ЗБОГ епидемије вируса корона Католичка црква у Хрватској, тачније њене жупе широм Хрватске, могле би да изгубе значајна средства која добијају при освештању кућа.

Због епидемије, освештање кућа постала је врло осетљива тема, јер оно са собом носи могућност ширења вируса корона, а и заразе свештеника који обављају освештање кућа.

Да поједине жупе покушавају да доскоче овом проблему говори документ који кружи по друштвеним мрежама, а послат је из ријечке Жупе Светог Ивана Крститеља, пренео је "Нови лист".

У њему се верници позивају да сами освештају своје домове, док новац који се при освештању кућа дарује Цркви верници могу да уплате на жиро-рачун.

Тако стоји у писму које шаље жупник Мате Беришић са Шкуриња.

- Надам се да сте добро? Живимо у неизвесним и тешким временима, временима која нису нимало лака па нам је у овим данима итекако потребан Божји благослов, како би нас заштитио од пандемије корона вируса - написао је жупник са Шкуриња.

- Нажалост, због епидемиолошке ситуације, ове године одлучио сам се да не одлазим у породице ради освештања како не бих био потенцијални преносилац заразе и болести корона вируса - истакао је он и додао да жели да заштити и њих и себе.

У писму жупника са Шкуриња стоји да је обичај да породица током освештања свештенику уручи свој годишњи новчани прилог за потребе жупе.

- Ако осећате потребу и ако желите да и ове године уделите свој прилог за жупу, то можете учинити тако да донесете у жупни уред, сакристију или уплатите на жиро рачун жупе - пише жупник са Шкуриња, захваљујући "од срца на дару" верницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)