АФЕРА "РЕСПИРАТОРИ": Оптужени премијер, министарка и бизнисмен (ФОТО)

О.М.

04. 12. 2020. у 16:22

АФЕРА РЕСПИРАТОРИ: Оптужени премијер, министарка и бизнисмен (ФОТО)

Фото: Ослобођење

ТУЖИЛАШТВО БиХ подигло је оптужницу у афери "Респиратори" којом су обухваћени премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак, тв водитељ и власник фирме "Сребрена малина" Фикрет Хоџић, те Јелка Милићевић.

Њима се на терет ставља да су починили чак седам кривичних ђела и то удруживање ради чињења кривичних дела, злоупотреба овлашћења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, прање новца, кривотворење пословних књига, службене исправе, те повреду обавезе вођења пословних књига. Милићевићева се терети за несавесан рад у служби.

- Оптуженима се ставља на терет почињење наведених кривичних дела у вези са набавком 100 комада респиратора у вредности од 10.530.000 КМ, те заштитне опреме у вредности од 2.900.000, за потребе борбе против корона вируса у ФБиХ - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубеши.

Он каже да се Новалићу на терет ставља да је користећи околности проглашења пандемије, као и капацитете овлаштења премијера ФБиХ осмислио план незаконите исплате буџетских средстава за потребе куповине опреме за борбу против короне.

- У том су се плану придружили Солак, Хоџић и фирма "Сребрена малина". Потом су набавили 100 респиратора по увећаним ценама, а који се не могу користити у сврхе лечења од ковид 19. Тиме је оштећена ФБиХ и омогућено стицање противправне користи која би била подељења између оптужених - навео је Грубешић.

Милићевићева је оптужена да је свесним кршењем закона и прописа омогућила овакву набавку респиратора, а потом пропуштањем својих законом прописаних дужности није спречила наступање штетне последице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)