СЛОВЕНИЈА РАЗМИШЉА О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Влада одредила критеријуме по којима ће се земља отварати

Танјуг

03. 12. 2020. у 17:00

СЛОВЕНИЈА РАЗМИШЉА О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Влада одредила критеријуме по којима ће се земља отварати

Фото: Depositphotos

СЛОВЕНАЧКА влада одредила је данас критеријуме по којима ће се поступно "отварати" поједине делатности након најстрожих мера уведених пре пет недеља, а које још нису дале жељени резултат.

Објашњено је да се ради о својеврсном "семафору" који ублажавање мера везује за просечни број дневних зараза у задњој недељи и уз број оболелих од ковида-19.

Према семафору који развој другог таласа епидемије дели на "фазе", до првог попуштања мера може доћи у тзв. црвеној фази, кад недељни просек дневно потврђених зараза корона вирусом падне испод 1.350, а број хоспитализованих болесника на мање од 1.200, преноси Хина.

У тој фази ће, према плану владе који је на Твитеру објавио премијер Јанез Јанша, поново бити отворени музеји, књижаре, галерије, фризерски и козметички салони, а у ограниченом обиму и јавни саобраћај.

Тренутно, у Словенији је недељни просек у једном дану 1.461 новозаражених, а у болницама 1.289 оболелих, навео је Јанша и додао да је Словенија тренутно у тзв. "црној" фази и још далеко од зелене, у којој ће доћи до потпуног попуштања мера и рестрикција.

Према писању словеначких медија у влади и међу епидемиолозима било је претходних дана било мало консензуса око могућег попуштања, јер се најављивало да ће идуће недеље поново бити отворене школе и завршено са онлине наставом, међутим до тога сада неће доћи.

За сада није јасно шта ће бити са могућим отварањем скијашких центара, о чему се исто расправљало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)