ДР КАИЋ: Предвиђено је вакцинисати цело становништво

Novosti online

03. 12. 2020. у 10:00

ДР КАИЋ: Предвиђено је вакцинисати цело становништво

Фото: ХРТ Принтскрин

ИЗА одобрења вакцине су обимна претклиничка и клиничка истраживања којима се доказује сигурност примене и делотворност вакцине. Након тога следи детаљан преглед резултата истраживања и оцена регулаторног тела, рекао је доктор Бернард Каић из Хрватског завода за јавно здравство за ХРТ.

ЕУ би могла одобрити вакцину 29. децембра, сматра Каић те додаје како се свака серија вакцина мора још анализирати и онда иде у дистрибуцију.

Најављено је да ће вакцина стизати у четири кварталне испоруке, а Каић сматра да ће сваком испоруком расти количина вакцине. Направљен је и план дистрибуције вакцине.

- Приоритетне групе у првој фази су корисници домова за старије особе, делатници тих домова и здравствени радници - рекао је те додао да ће се у следећој фази вакцинисати старији који нису у домовима, те они с хроничним болестима.

- Предвиђено је вакцинисати цело становништво. Прво иду ризичне групе, након тога цело становништво - рекао је. 

Најмлађи нису приоритет, ниједна вакцина није регистрирано за децу јер су сви произвођачи радили клиничка истраживања од 18 година на даље.

- Један произвођач је у истраживања имао укључену доб 12-18 година, али за почетак ће све вакцине бити рагистроване за пунолетне - објаснио је. 

Сматра како би се након четврте фазе испитивања, током 2021. године, вакцинисање могло проширити и на млађу популацију. Очекује да током јануара и фебруара вакцине свих произвођача добију одобрење.

- Сада ћемо имати довољно вакцина да вакцинишемо око 85 посто одраслог становништва - изјавио је, те додао како су мере требале бити раније пооштрене. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

stari doktor

04.12.2020. 11:48

Čovek ( dr Kaić) pametno i realno govori, a vidi se i kome se u Hrvatskoj daje prioritet. Odmah sa zdr. radnicima su stari u domovima, a potom ostali stari i rizične grupe. Nema "vojska i policija" kao kod nas, jer su to sve mladi i zdravi ljudi koji mogu da sačekaju. Stari nisu te privilegije, treba ih što pre zaštititi. Pažnju privlači i Putinov poziv Moskovljanima na masovno vakcinisanje populacije 16 do 60 godina. Ovaj drugi podatak naši stručnjaci ne bi smeli da zaobiđu, mada se ne zna razlog toga ograničenja ( "do 60 god."), verovatno postoji. Zato starijima tu vakcinu naši ne bi smeli da nude dok se ne razjasni, izgleda da su Pfizer-Bionteh i Moderna ( po istom principu) pogodnije, što treba već naše Regulatorno telo da proveri. Nemojmo eksperimentisati sa starima i bolesnima od hroničnih bolesti.