ВЕДРАНА РУДАН: Мртвих на све стране, болнице крцате, шатори се дижу, нема лекара, нема сестара, нема лекова

Novosti online

02. 12. 2020. у 15:16

ВЕДРАНА РУДАН: Мртвих на све стране, болнице крцате, шатори се дижу, нема лекара, нема сестара, нема лекова

Фото: М. Анђела

ХРВАТСКА списатељица Ведрана Рудан објавила је текст на свом блогу Рудан.инфо у ком је коментарисала тренутну ситуацију у Хрватској.

Текст Ведране Рудан преносимо у целости:

Затворило у Хрватској кафиће, ресторане, барове… зато што светом хара куга 21.века. Мртвих на све стране, болнице крцате, шатори се дижу, нема лекара, нема сестара, нема лекова.

Влада, Кризни штаб или питај Бога ко одлучио је да би неке овце требало стерати у тор.

Угоститељи и остали закључани дигли су се на задње ноге и кренули, тако типично хрватски, палити свеће на Тргу бана Јелачића и претити(коме), да ће кренути делити отказе. Они ће пропасти, хиљаде ће људи остати без посла, Хрватском ће завладати глад, беда, криминал…

Где живе ти који остављају свеће на Тргу? Јесу ли пре овог закључавања мислили да живе у нормалној земљи којом владају стручни, паметни, добронамерни људи опседнути битком за добробит грађана? Ако се носитељима свећа тек ових дана упалила свећа у глави, стварно би их требало послати у к***ц.

Господо, тридесет година вас и ваше муштерије годинама пљачкају. Зашто сте тек сада упалили ватрицу? Гледате оне у Сабору који млате срамну лову, двадесет хиљада куна месечно плус шофер, плус додатак за одвојен живот, плус ручак и сок и кава у Сабору, све за десет куна. Лупају мајмуна по глави, сурфају по интернету и убијају време док им неко не нареди да морају дигнути руку у вис.

Гледате владу која шаком и капом дели огромну лову Цркви у складу с Уговорима чији садржај никад нисмо видели. Гледате министре који пијани дивљају на отвореном и затвореном. Знате да и у корони ипак постоје „кафићи“ који нису закључани и у којима бесплатно кафенишу бивши и садашњи председник државе, о осталима да се не говори. Где су свеће пред приватним становима за које још увек не знамо јесу ли кафићи и бордели или само кафићи или само бордели за нашу елиту?

Полагатељи свећа! Знате ли како изгледају хрватске болнице? Имате ли појма колико су плаћени лекари који дању и ноћу покушавају вратити живот у полуживе људе који се даве од короне? Зашто ништа не гори пред вратима хрватских болница? Нико од вас није дигао глас ни запалио свећу за школску децу којој су у Ријеци за ручак сервирали црве. Сви, и ја и ви, сви знамо имена и презимена великих хрватских криминалаца којима се суди деценијама и који нам никад неће вратити милијарде. Где су свеће пред хрватским судовима?

Силоватељи, убице деце на пешачким прелазима, најгора чудовишта у правилу буду осуђена на казну нижу од пет година робије да би могла или бриснути у БиХ или се годинама слободна вући по суду до провоснажне ослобађајуће пресуде.

Јесте ли кад упалили свећу пред судом у спомен на погинуле или извшенима уништене потенцијалне кавопије? Сећате се кад су сви они радници остали без посла? У бродоградилиштима, фирмама. И глумци су закључани. И певачи. Сликари немају коме продати слике, писци књиге. Ко ће у спомен на хрватску културу, покој јој души, запалити свећу?

Нисам злобна, али не могу одолети. Ко ће запалити свећу за ваше потплаћене или неплаћене сезонце који су летос живјели у смрдљивим рупчагама? Не говорим напамет, то су деца мојих пријатеља. Слали су ми фотографије, тражили да их објавим. Ја? Ко сам ј***на ја?

Не, носитељи свеће, власници хрватских ресторана и кафића, немојте ме криво схватити. Саосећам с вама онако како ви никад нисте саосећали с онима од којих живите. Али, господо, и ви и ја знамо да хрватска трагедија траје тридесет година, да сви ми грађани овога у чему се батргамо с времена на време запалимо свећу, ватру никад.

Па, кад је тако, мислим да је ваш излазак на тргове бесмислен и некористан. Порука вам је с**ње. Коме је шаљете? Они који ће неке од вас довести на просјачки штап боли к***ц за ваше протесте, а ми првоборци, не и добровољци, које су набили на к***ц још деведесете навикли смо на штап у г***ци.

Ова корона је дошла и проћи ће. Иза ње ће остати хиљаде мртвих у трулим болницама и много више мртвих који ће скапати од глади. Немојмо за то кривити корону. Морамо се суочити с једином истином коју никако да прогутамо.

У Хрватској је касно за хероје.

(Rudan.info)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)