САСТАНАК ЛИДЕРА СНСД И ХДЗ БиХ: Додик позвао Србе у Мостару да подрже заједничку листу

Novosti online

01. 12. 2020. у 13:50

САСТАНАК ЛИДЕРА СНСД И ХДЗ БиХ: Додик позвао Србе у Мостару да подрже заједничку листу

Фото: СРНА

У МОСТАРУ је данас одржан састанак делегација ХДЗ БиХ и СНСД, а послије састанка су се обратили лидери странака Драган Човић и Милорад Додик.

Додик је изразио задовољство због одласка у Мостар казавши да је битно одржати континуитет разговора о важним темама.

Истакао је да су СНСД и ХДЗ на локалним изборима одлично прошле, а када је Мостар у питању каже да су то избори који су изазвали много пажње и у Европи, а да СНСД планира да буде "видљив у Градском већу".

- СНСД је сачинио заједничку листу с другим факторима српског народа, са нашим партнерима ћемо разговарати о заједничком наступу - рекао је Додик који ће након састанка с Човићем разговарати и са кандидатима на листи "Остајте овде - Заједно за наш Мостар и грађанима српске националности.

Додик је рекао да је "високи представник направио у БиХ више зла", те да је од те институције у почетку било неке користи.

- Касније су направили сурогат. Оно што ми остајемо при томе да једино БиХ може да се гради на равноправности три народа, два ентитета, док се не реши можда и трећи. Конститутивни народи морају да буду - рекао је Додик.

Он још истиче да је велики број активности које СНСД и ХДЗ заједнички воде на различитим нивоима власти, а Додик поручује да је то успешна сарадња.

-ХДЗ и СНСД имају дуго година већ успешну сарадњу, висок степен разумевања. Јављају се приче да је то савез против нечег, некога, али то није тачно - рекао је Додик.

Човић је казао да тема разговора данас нису били само локални избори него и друга битна питања у БиХ и Савету министара с обзиром на то да су присутни били и Вјекослав Беванда, државни министар финансија и председавајући Савета министара БиХ  Зоран Тегелтија.

Теме су у интересу нас у БиХ, у питању је наш европски пут, поручио је Човић.

-Упознао сам Додика са оним што радимо, кратко смо прошли кроз резултате избора и оно што ћемо радити - казао је Човић.

Поручио је да се разговарало и о другим питањима.

-Разговарали смо и о другим питањима која су битна када је ријеч о раду Вијећа министара. Јасан став да требамо имати прорачун до краја године. Теме које отварамо су јасан знак нашег интереса за БиХ  и наставак европског пута, рекао је Човић.

Још се надовезао на изјаве Додика о потреби да се "укине Канцеларија високог представника".

- ХДЗ већ дуго говори да је време да се трансформира Уред високог представника. Што се то пре деси, биће свима боље. Идеалан сценарио би био да у наредних шест месеци добијемо Изборни закон, у седмом месецу кандидатски статус и почну разговори око трансформирања Уреда високог представника. То је оно што очекујемо, а што ће се десити и кад једним делом зависи и од нас - казао је Човић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)