САД РАЗОЧАРАНЕ ЗБОГ ОДЛУКЕ О СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Рикер послао писмо Заеву - Доказали сте да сте лојалан члан НАТО-а

Танјуг

29. 11. 2020. у 14:51

ПОМОЋНИК државног секретара САД задужен за европска и евроазијска питања Филип Рикер изразио је разочарање што државе чланице ЕУ нису постигле сагласност око почетка приступних преговора са Северном Македонијом и поручио да САД охрабрују и Скопље и Брисел да наставе да решавају билатералне спорове изван процес европских интеграција Северне Македоније.

САД РАЗОЧАРАНЕ ЗБОГ ОДЛУКЕ О СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Рикер послао писмо Заеву - Доказали сте да сте лојалан члан НАТО-а

Фото: Пиксабеј

- Зато што САД цени партнерство са вама и остају посвећене у пружању подршке на путу Северне Македоније у европским интеграцијама, шаљем ово писмо да изразим наше разочарање што државе ЕУ нису успеле да постигну сагласност о почетку приступних преговора са ЕУ - навео је Рикер у писму упућеном македонском премијеру Зорану Заеву које је објављено на сајту македонске владе.

Како је навео, Северна Македонија је доказала себе као лојалан члан НАТО и велики пријатељ САД.

- Европска интеграција остаје заједнички интерес и ми ћемо наставити са европским партнерима да подржавамо напоре за одржавање прве међувладине конференције са Северном Македонијом током немачког председавања ЕУ - поручио је Рикер.

Рикер је такође додао да САД разумеју сложене спорове са којима се Скопље суочава, али је такође додао да је Северна Македонија добро позната у пружању великог доприноса ка достизању ''великог мира'' и просперитета како за себе, тако и за своје окружење.

- Ви сте доказали то са историјским Преспанским споразумом и кроз постављање основе за снажније односе са Бугарском кроз потписивање Споразума о пријатељству 2017. године - истакао је амерички помоћник државног секретара.

Нагласио је да САД охрабрују Северну Македонију и чланице ЕУ да наставе да решавају билатералне спорове изван процеса европских интеграција, а аспиранти истовремено да раде на отварању и затварају преговарачких поглавља.

- Ценимо вашу посвећеност за преговоре и посвећеност да обезбедите европску будучности Северној Македонији за коју је доказала да је заслужује - додао је Рикер.

Рикер је нагласио да ће САД наставити да подржава напоре и искрено се нада да ће напоран ради дати резултате наставком напретка у европским интеграцијама Скопља.

- Остајемо ваши партнери и оптимисти да ће прва међувладина конференција, која ће означити почетак преговора Северне Македоније са ЕУ бити одржана веома брзо - закључује се у писму које је Рикер упутио Заеву.

Иначе, почетак приступних преговора Скопља са ЕУ одложен је након што је Софија блокирала преговарачки оквир за Северну Македонију, правдајући такву одлуку тиме да Скопље не спроводи одредбе из Споразума о пријатељству потписан између те две земље 1. августа 2017. године.

Бугарске власти, како је навела бугарска шефица дипломатије Екатерина Захариева, захтевају да Скопље формално прихвати да у документима ЕУ не стоји назив македонски језик већ официјелни језик према уставу Северне Македоније и да одустане од намере постојања македонске мањине у Бугарској. Такође тражи да у преговарачки оквир уђе званични документ који ће дати прецизне, датумом одређене смернице за спровођење међудржавног споразума потписаног пре нешто више од две године.

Немачко председавање Европском унијом се завршава 31. децембра ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)