КОРОНА ЈЕ САМО ЗАКУЦАЛА ЕКСЕР У КОВЧЕГ: У Хрватској никад више умрлих, демограф тврди да ће се тренд само погоршати

Танјуг

29. 11. 2020. у 13:24

КОРОНА ЈЕ САМО ЗАКУЦАЛА ЕКСЕР У КОВЧЕГ: У Хрватској никад више умрлих, демограф тврди да ће се тренд само погоршати

Фото: АП

ХРВАТСКИ грађани у овој пандемијској години више умиру, мање се венчају због економске несигурности, али и страха од заразе и мање се у породицама рађа деце.

Засад се брачни парови и мање разводе, али тек ће се видети, након што ковид-криза прође, хоће ли број развода порасти, како предвиђају истраживања у свету.

Хрватска ће, судећи према привременим подацима Државног завода за статистику за првих десет месеци ове године, ове године имати највише умрлих, а најмање склопљених бракова и рођене деце досад. Међутим, рекордно мали број рођених се очекује у 2021. години.

Како каже демограф Марин Стрмота - корона је само закуцала ексер у ковчег и само ће погоршати ионако дугогодишње лоше трендове природног пада становништва.

У октобру ове године, према привременим подацима Државног завода за статистику, Хрватска је имала највише умрлих од 2011. - 4.628.

Истовремено, испада да је у октобру ове године од других болести умрло мање људи у односу на октобар 2019, када је умрло 4.375 људи или 253 мање, с обзиром на то да је само од цовид-а или и од њега прошлог месеца у Хрватској умрло 266 грађана.

Бројеви за новембар биће драматичнији и најлошији до сад јер је само од короне за 28 дана новембра умрло 1.109 људи, наводи Вечерњи лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)