НОВЕ МЕРЕ У ХРВАТСКОЈ У ПОНОЋ СТУПАЈУ НА СНАГУ: Пленковић најавио казне и помоћ привреди

Танјуг

27. 11. 2020. у 21:50

ОД вечерас у поноћ у Хрватској на снагу ступају нове, строже мере с циљем сузбијања епидемије корона вируса, а, како је истакао премијер Андреј Пленковић, "новим мерама желимо да заштитимо здравље, спасимо животе људи и смањимо оптерећење у здравственом систему".

НОВЕ МЕРЕ У ХРВАТСКОЈ У ПОНОЋ СТУПАЈУ НА СНАГУ: Пленковић најавио казне и помоћ привреди

Андреј Пленковић / Фото Танјуг-Хина

- Да бисмо у томе успели, морамо да учинимо све да заштитимо најугроженије међу нама и зато морамо поново да освестимо опасност која прети од овог вируса - рекао је и додао да сада знамо да у просеку једна од 58 потврђено заражених особа и једна од 9 хоспитализованих нажалост умире.

Нове мере биће на снази до 21. децембра, а можда и дуже, ако дотад не успемо да преокренемо садашњи тренд, најавио је вечерас хрватски премијер и додао да ће и овог пута Влада донети нови пакет мера којима ће поџати економију.

Изразио је жаљење што ће мере погодити бројне раднике и предузетнике, који су током ове године већ поднели жртву.

- Према нашим подацима, ове мере утицаће на око 85 хиљада, односно пет и по одсто свих запослених у Хрватској - додао је.

Пленковић подсећа да је Влада од почетка пандемије донела бројне мере за очување висе од 630 хиљада радних места и 107 хиљада предузећа.

- И овог пута ће Влада донети нови пакет мера за подршку економији. Тиме ћемо омогућити да се преброди ово захтевно раздобље и не угрози егзистенција бројних породица. Наставићемо с мером подршске очувања радних места, у износу од 4.000 куна по раднику - током обуставе рада, уз ослобађење плаћања доприноса - нагласио је.

Уз заштиту живота и здравља, дужност је Владе да учини све како би се сачувала економија у овој специфичној години у којој се очекује пад БДП-а од око осам одсто, рекао је Пленковић.

Уз ове мере, додао је, биће предложене измене Закона о заштити становништва од заразних болести, ради увођења прекршајних санкција за непоштовање противепидемијских мера.

Пленковић је нагласио да је хрватска Влада, с другим чланицама Европске уније, предузела већ све потребне кораке како би осигурала довољан број доза за хрватске грађане чим вакцина буде доступна.

Хрватски завод за јавно здравље већ је припремио план вакцинисања, а уједно ће бити повећан број тестирања, како би се што боље могло сузбијати ширење епидемије, најавио је и позвао грађане да покажу да су у стању да се одрекну дела навика и комфора, дружења уочи предстојећих празника, јер "штитећи једни друге, победићемо сви заједно.

Пленковић је јуче представио грађанима нови сет пооштрених мера за спречавање ширења корона вируса, који ступа на снагу сутра и трајаће најкраће до 21. децембра, а подразумева затварање свих угоститељских објеката у Хрватској, осим хотела и кампова који пружају услугу смештаја.

Између осталог, забрањено је окупљање на јавним површинама са више од 25 особа, а на приватним окпљањима највише 10 особа, уз обавезно ношење маски и држање дистанце.

Трајање јавних догађања орочено је до 22 сата.

Обустављено је одржавање свадби, а погребима може да присуствује највише 25 особа с тим да се саучешће не сме изјављивати блиским контактима...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)