КОРОНА У ХРВАТСКОЈ: Ситуација изразито тешка у северним жупанијама, пацијенти у шаторима!

Срна

26. 11. 2020. у 00:44

КОРОНА У ХРВАТСКОЈ: Ситуација изразито тешка у северним жупанијама, пацијенти у шаторима!

Фото: ЕПА

ПРЕДСЕДНИК Хрватске лекарске коморе Крешимир Луетић изјавио је да је ситуација у вези са епидемијом вируса корона у северним хрватским жупанијама изразито тешка, о чему сведочи чињеница да се, привремено или трајно, шатори пуне пацијентима.

Он је подсетио да су северне хрватске жупаније међу најлошијим регијама у ЕУ по епидемиолошким параметрима.

- Јасно је да смо епидемиолошки у критичној фази. С обзиром на број преминулих, ако се овај темпо настави, вирус корона ће бити водећи узрок смртности на дневном нивоу у Хрватској - поручио је Луетић.

Према његовим речима, у Клиничкој болници "Дубрава" свакодневно се отварају нова одељења и прима се 20 до 30 пацијената.

- Сада смо попунили капацитете од 450 лежајева, а максимум нам је око 600. Када то попунимо, мораће се тражити алтернативна решења. Сви ми који радимо са ковид пацијентима, а у клиничкој медицини смо више од 20 година, нисмо навикли на оволико смртних исхода - нагласио је Луетић.

Говорећи о увођењу строжих епидемиолошких мера, он је рекао да су их тражили још од 2. новембра, а од тада је број обољелих удвостручен, а број пацијената на респиратору утростручен, преноси портал "Индекс".

- Треба их хитно донети јер једино њима ћемо контролисати епидемију - поручио је Луетић.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да ће сутра бити објављене нове строже епидемиолошке мере које ће трајати до пред Божић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)