РАЗБИЈЕНА КРИМИНАЛНА ГРУПА: Фалсификовали 75 хрватских пасоша и личних карата за криминалце из Србије и Црне Горе

Танјуг

25. 11. 2020. у 21:59

РАЗБИЈЕНА КРИМИНАЛНА ГРУПА: Фалсификовали 75 хрватских пасоша и личних карата за криминалце из Србије и Црне Горе

Фото Depositphotos

ХРВАТСКА Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) подигла је оптужницу против 11 особа које терети да су у саставу злочиначке групе припадницима организованих криминалних група из Србије и Црне Горе, уз помоћ кривотворене документације, набављали хрватске документе које су им наплаћивали од 7.500 до 15.000 евра.

УСКОК осумњичене терети да су омогућили прибављање укупно 75 личних карти и 75 пасоша Републике Хрватске издатих на туђе личне податке, чиме су се окористили за више од 4,1 милиона куна (око 550.000 евра), од чега је највећи део припао организатору групе, пренела је Хина.

Главни осумњичени, 47-годишњи Н. В. је према оптужници у Хрватској и Србији у заједничко деловање повезао остале осумњичене, након чега је са наручитељима договорио набавку хрватских личних исправа и пасоша са туђим идентификационим подацима.

Осумњичени је потом у Србији за неутврђени износ новца прибављао личне податке држављана Србије са хрватским држављанством којима нису издате хрватске исправе, а све како би се с њиховим подацима могле за заинтересоване клијенте издати хрватске исправе.

Вођа групе се сумњичи да уз то од непознатих особа прибављао неоригиналне путне исправе Србије са унетим подацима хрватских држављана на чије идентитете би се се потом подносили захтеви за издавање хрватских исправа, са уметнутим фотографијама стварних корисника.

Стварни корисници би затим лично одлазили до полицијских управа у Хрватској и ту подносили захтеве за издавање исправа по хитном поступку.

Не сумњајући у веродостојност предочене им документације и стварни идентитет подносилаца захтева, овлашћени службеници су на основу поднетих захтева издавали хрватске личне карте и пасоше са личним подацима хрватских држављана на чије идентитете су захтеви поднети, а са фотографијама стварних корисника, додаје Хина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)