ПУКЛА БРУКА ПРЕД ЦЕЛИМ СВЕТОМ: Изетбеговић направио инцидент пред Саветом безбедности УН

Novosti online

25. 11. 2020. у 00:36

ПРЕДСЕДНИК СДА Бакир Изетбеговић одбио је учешће у састанку о 25 година Дејтонског мировног споразума, на којем су се обратили председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и Драган Човић председник ХДЗ-а БиХ.

ПУКЛА БРУКА ПРЕД ЦЕЛИМ СВЕТОМ: Изетбеговић направио инцидент пред Саветом безбедности УН

Фото: Танјуг

Изетбеговић је преко Сталне мисије БиХ при УН-у затражио да буде прочитано његово писмо, у којем наводи да је, како каже, погрешан избор учесника из БиХ на линији забрињавајућег тренда заобилажења и игнорисања бх. институција.

Тврди да је реч о намерним покушајима из суседних држава да дерогирају институциију Председништва, те да значајан дeо његових овлашћења пренесу на председнике три политичке партије.

Међутим, Стална мисија Руске Федерације организовала је овај састанак управо у формату Ариа, који не мора да следи стриктна правила СБ.

Одређене чланице СБ УН тражиле су да учествује Председништво БиХ, неко из цивилног сектора и високи представник.

Као компромисно решење, позван је Валентин Инцко, који је заправо својим учешћем дао легитимитет оваквом саставу, односно томе да БиХ представљају политички представници конститутивних народа.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

Slavko Radovanovic

01.01.2021. 01:55

Једини проблем Босне је то што муслимански политичари не признају национална права српском народу.Политика по коме су сви становници Босне бошњаци правослвци,католици и мухамеданци је геноцидна политика Алије Изетбеговића који ју је поставио и повео рат.Све што се дешавало у том рату је само последица.Подијељена Босна и два етнички чиста ентитета.Ту реалност рата ништа не можеш него признати.Друга опција је опет рат.Али овај пут фринт би се знао а и стратшки циљеви.Побити оне друге.Ако је Америка сила која то подржава онда је то лоша караткеристика Америка.Има још сила.Слободан Милошевић је стратегију борбе српског народа исправно поставио 1991.године.Зато су га и одвели у Хаг.