СУНОВРАТ ХРВАТСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: Двоцифрен пад БДП!

Novosti online

22. 11. 2020. у 09:44

СУНОВРАТ ХРВАТСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: Двоцифрен пад БДП!

Фото: Депоситпхотос

АНАЛИТИЧАРИ процењују да је и у трећем кварталу хрватска привреда забележила двоцифрени пад.

Државни завод за статистику (ДЗС) објавиће крајем идуће седмице прву процену бруто домаћег производа (БДП) за треће тромесечје, а седам аналитичара, који су учествовали у анкети Хине, у просеку очекује пад БДП-а од 10,4 одсто на годишњем нивоу.

Њихове процене пада крећу се у распону од 9,5 до 11 одсто.

Пад је највише последица слабости личне потрошње, а подаци ДЗС-а показују да је промет у трговини на мало у трећем кварталу пао 7,6 одсто у односу на исти период прошле године.

- То је последица пре свега кретања у услужним делатностима, која ни током летњих месеци нису успела да надоместе губитке проузроковане затварањем привреде, а и туристичка потрошња знатно је нижа на годишњем новоу - наведено је у анкети.

Иако је летња туристичка сезона била нешто боља него што се очекивало на почетку корона кризе, пад туристичког промета био је оштар.

Према подацима ДЗС-а, за девет месеци ове године у комерцијалним смештајним објектима боравило је 6,6 милиона туриста, што је око 63 одсто мање него у истом периоду прошле године, док је број ноћења пао за 54 одсто - на 39,7 милиона.

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Srbijo Zuta kuco

22.11.2020. 10:44

Zasto bi ovo trebalo da nas interesuje. Zeleli su "neovisnost", dobili je i sada mogu da se nose u svoju "lijepu". Od toga sto je njima lose nama nije bolje. Hajde da govorimo o tome kako je nama.