СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО КРИЗНО СТАЊЕ: Ако буде потребе, реаговаће и војска и полиција!

Младен СТАНЧИЋ, дописник "Новости" из СКОПЉА

21. 11. 2020. у 06:50

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО КРИЗНО СТАЊЕ: Ако буде потребе, реаговаће и војска и полиција!

Фото: РСМ

ВЛАДА Републике Северне Македоније (РСМ) на седници у петак донела је одлуку за увођење кризног стања на целој територији државе.

Разлог је „заштита јавног здравља у условима пандемије проглашене од Светске здравствене организације од заразне болести КОВИД-19 изазване вирусом САРС-КоВ-2 и због спречавања његовог ширење у повећаном обиму којим се угрожава безбедност здравља становништва“, саопштено је у Скопљу.

Претходно је на седници Савета за безбедност препоручено увођење кризног стања на целој територији РСМ, у циљу ефикасног решавања последица кризе због КОВИД-19.

Период трајања кризног стања на територији РСМ је 30 дана почев од 20. новембра 2020. године. Како је саопштено, о овој одлуци Влада ће известити Председника РСМ и Собрање.

Кризно стање, како је објављено, законски је регулисано и, између осталог, обухвата могућност укључивања и војске за подршку полицији, као и приватних здравствених установа у организовани државни систем борбе за сузбијање пандемије изазване вирусом Ковид-19.

Председник РСМ Стево Пендаровски који је према Уставу и врховни командант оружаних снага, указао је да у кризном стању Закон за одбрану и Закон за управувљање кризама дају много шире могућности за подршку армије надлежним институцијама пре свега здравственим. Објаснио је да ће припадници војске као подршка бити укључени само по захтеву Кризног штаба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)