МРТВИ "ГЛАСАЛИ" У СРЕБРЕНИЦИ: Грубо кршење изборног процеса у општинама у Федерацији БиХ

Novosti online

19. 11. 2020. у 22:49

МРТВИ ГЛАСАЛИ У СРЕБРЕНИЦИ: Грубо кршење изборног процеса у општинама у Федерацији БиХ

Фото Влада РС

КОАЛИЦИЈА "Заједно за Сребреницу" затражила је да надлежни органи, односно Тужилаштво и Централна изборна комисија БиХ, провере колико је било умрлих особа на коначном бирачком списку за Сребреницу у градовима ФБиХ у којима се у одсуству гласало за ову општину.

Из ове коалиције, поред бројних других неправилности, наводе да су за више од 500 бирача који су умрли или одселили из тих места гласала друга лица.

Гласање са документима умрлих, убацивање гласачких листића пре отварања бирачких места, само су неки од примера грубог кршења изборног процеса у општинама у Федерацији БиХ, где се гласало у одсуству за локалне изборе за Сребреницу, тврде у Коалицији "Заједно за Сребреницу".

- На бирачком списку за гласање у одсуству, где је регистровано 1.500 гласача, преко 500 је гласало, а да су или умрли или одселили и ми тражимо од надлежних да се уђе у увид томе - рекао је Радомир Паловић из коалиције "Заједно за Сребреницу".

Из ове коалиције тврде да је у појединим гласачким местима излазност била преко 90 одсто јер је у питању инжењеринг.

Посматрачи Данијел Трифковић и Дејан Долијановић тврде да је изборна крађа посебно изражена у Живиницама и Градачцу.

- Нудили су нам новац, а полиција није реаговала - каже Трифковић.

Младен Грујичић, актуелни начелник, истиче де је предност са више од 2.500 гласова са редовних биралишта у односу на пробошњачког кандидата Алију Табаковића недостижна. Ипак, додаје, бројне крађе у местима у Федерацији где се гласало у одсуству треба испитати.

- Тамо су од самог почетка почели да варају, а у општини Градачац је убачено преко 100 листића пре почетка гласања - навео је Грујичић.

У међувремену Општинска изборна комисија Сребренице наложила је поновно бројање на два редовна места.

Коначне резултатие ЦИК треба да саопшти до 15. децембра.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)