НОВА РЕШЕЊА ЗА ПОРОДИЧНА ПРИМАЊА Пензија ће у Хрватској моћи да се наследи, али и да се задржи своја

Ј. Ж. С.

10. 11. 2020. у 12:19

НОВА РЕШЕЊА ЗА ПОРОДИЧНА ПРИМАЊА Пензија ће у Хрватској моћи да се наследи, али и да се задржи своја

Фото: Архива ВН

НОВИ модел породичне пензије у Хрватској, који ће бити вероватно уведен најраније 2022. ићи ће у смеру да се може наследити одређени постотак пензије од преминулог члана породице, а да истовремено преживели члан породице задржи и своју пензију.

Сада је систем породичне пензије уређен као и код нас и може да се наследи 70 одсто пензије преминулог члана породице, али истовремено преживели члан породице, а углавном је реч о удовицама, мора се одрећи своје пензије, ако је то повољнија опција.

Чланови породице преминулог осигураника, наиме, имају право на породичну пензију ако је преминули осигураник имао пет година стажа осигурања или најмање 10 година пензионог стажа, а право на пензију имају удовци и удовице, ванбрачни другови, животни и неформални животни партнери ако је заједница трајала најмање три године и ако су до смрти партнера навршили 50 година живота.

ХДЗ и Влада су се у својим програмима обавезали да ће у мандату на другачији, праведнији начин уредити модел породичне пензије, а радна група за израду законског решења, према писању Јутарњег листа, требало би да буде оформљена ускоро и да ради на томе целу наредну годину, како би предлог до краја 2021. био довршен.

О којем ће се тачно проценту који ће моћи да наследи преживели члан породице радити, одредиће радна група. Износ од максимално 50 одсто наслеђене пензије, који траже пензионерска удружења није реалан, он ће бити сигурно мањи јер би то био велики финансијски залогај за државни прорачун.

Уз овај модел требало би да се веже и имовински цензус, као што то има већина других држава Европске уније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)