СЛОВЕНАЧКИ КРИЗНИ ШТАБ: Препоруке о промени начина тестирања

Танјуг

28. 10. 2020. у 21:25

СЛОВЕНАЧКИ КРИЗНИ ШТАБ: Препоруке о промени начина тестирања

AP photo

СЛОВЕНИЈА је увела нове препоруке за лекаре примарне медицине у вези с тим кога упућивати на тестирање како би се убрзао поступак добијања резултата на корона вирус, саопштила је данас шефица владиног стручног тима Бојана Беовић.

Беовић је на конференцији за новинаре у Љубљани рекла да ће последњу реч о упућивању на тестирање имати лекар примарне медицине, али је истакла да су нове препоруке лекарима да приоритет за тестирање имају они код којих се очекује тежи процес болести и хоспитализација.

Како је навела, реч је о особама старијим од 60 година, хроничним болесницима и особама с ослабљеним имунитетом, као и људима који су, због природе свог посла, у контакту с рањивим скупинама, преноси хрватски Индекс.

Беовић је навела да ће се особама с благим симптомима препоручивати да се изолују и остану код куће.

Она је нагласила да се нове препоруке не доносе у циљу смањивања броја тестирања него како би се што пре изоловали носиоци вируса и они који су у контакту са другим људима због природе свог посла.

Говорећи о рекордним бројевима новох случајева корона вируса и хоспитлозованих, оценила је да је ситуација тешка и да ју је тешко контролисати, али је рекла да је оптимиста да ће досадашње мере дати резултат.

Беовић је навела да број новозаражених расте "стрмо и експоненцијално" и упозорила да би број хоспитализованих могао да достигне ниво који би премашио капацитет болница, ако се сви не буду доследно придржавали прописаних епидемиолошких мера.

Она је потврдила да ће влада о ситуацији у вези с Ковидом-19 расправљати на седници у четвртак, при чему није оценила изгледним да се уведу неке нове мере јер је, како је навела, број расположивих мера практично исцрпљен.

Беовић је, међутим, наговестила да би могла да буде донета одлука да мере карантина за регије и општине, као и полицијски сат, остану на снази, "све док се епидемиолошке прилике не поправе, односно док већ уведене мере не дају опипљив резултат".

"Јуче је било 2.605 новозаражених и стотинак оних на интензивним одељењима, а ако се то настави бројке ће вероватно расти и имаћемо одедном у нашим болницама хиљаду пацијената који се лече само од једне болести", упозорила је Беовић.

Она је додала да је, према неким оценама, у Словенији већ заражзено око три одсто становништва, дакле више од 60.000 људи.

Чланови владине групе за Ковид-19 представили су припреме за то да се у Словенији уместо садашњих молекуларних тестова за откривање присутности корона вируса уведу нови, брзи антигенски тестови.

Тиме би, како преноси хрватски Индеx, капацитети тестирања могли да се јако прошире, јер та технологија омогућава да их изводе мање лабораторије, па и они у домовима здравља.

Тако би, како додаје, број тестираних могао да се утростручи у односу на садашње стање.

Како је речено на конференцији за новинаре Владе Словеније, такво би тестирање било доступно свима, а било би у просеку три пута јефтиније од садашњих молекуларних тестова у две овлашћене лабораторије у држави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)