БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ: Дејтонски мировни споразум је тешка неправда

Тањуг

28. 10. 2020. у 15:41

ИЗМЕНА Дејтонског мировног споразума могућа је само уз јаку медијацију сила и велесила којим домаћи актери не могу лако рећи "не", каже председник водеће бошњачке Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ: Дејтонски мировни споразум је тешка неправда

Фото: Танјуг

- Дакле, представници ПИЦ-а предвођени САД-ом, који ће од почетка знати јасно шта хоће, а то мора бити нормална, грађанска држава с елементима заштите конститутивних народа, у којој сваког грађанина једнако штити владавина закона, а не припадност конститутивним народима и странкама - рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић, који се налази у самоизолацији због корона вируса, каже да се томе шта значи бити Хрват и Бошњак у РС-у, односно Србин у ХНК сведочи већ 25 година.

То, према његовим речима, значи бити грађанин другог реда.

Упитан да ли има нека сећања из времена потписивања Дејтона и да ли је и чиме његов отац Алија био задовољан, а за чиме је жалио, Изтбеговић је рекао да је био задовољан тиме што је Дејтонски мировни споразум донео мир у БиХ.

- Дејтонски мировни споразум је тешка неправда, предао је скоро пола земље босанске онима који су у њој починили геноцид, оставио Сребреницу, Власеницу, Приједор, Козарац, Жепу у тој половини која је под контролом Караџићевих политичара и Младићевих војника, дао ентитету који је српска војска тотално етнички очистила и порушила име Република Српска - навео је Бакир Изетбеговић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (7)

ХРВАТСКУ ЈУТРОС ПОГОДИО ЗЕМЉОТРЕС: Епицентар код Петриње, потрес се осетио и у Загребу