ИЗНЕТЕ ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПРОГНОЗЕ: Ако број новозаражених достигне 2.000 или 3.000 дневно...

Тањуг

27. 10. 2020. у 10:30

ИЗНЕТЕ ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПРОГНОЗЕ: Ако број новозаражених достигне 2.000 или 3.000 дневно...

Фото: ЕПА

ПРЕМА неким прогнозама, уколико број новозаражених вирусом корона буде изнад две или три хиљаде на дневном нивоу, здравствени систем у Хрватској доћи ће до свог оптимума, изјавио је данас новинар загребачког РТЛ-а Борис Мишевић.

Како је навео за ТВ Прва, претходних дана у Хрватској су забележене рекордне бројке новозаражених, које су расле три дана заредом, али јуче је тај број био 824 и сада се чека да се види шта ће бити у току ове недеље.

- Чекамо да видимо да ли ће ове недеље бити број изнад две или три хиљаде или ће бити у паду. То ће бити кључно за функционисање медицинског система. За сада болнице још увек имају места, а алтернативне локације су већ спремне - казао је Мишевић.

Оно што брине хрватску Владу јесте што међу медицинским радницима има доста оних који су заражени или су у самоизолацији, навео је Мишевић и додао да ако се настави тренд раста броја заражених и буде изнад две хиљаде, брига је да ли ће бити довољно медицинских радника који треба да збрину све оболеле.

Разлог зашто медицински систем још увек функционише јесте што само пет или 10 одсто заражених захтева болничку негу, док око 20 - 30 одсто има симптоме, казао је Мишевић и навео да још увек има доста асимптоматских случајева.

- Удео оних који захтевају болничку негу још се не повећава - навео је Мишевић.

Према његовим речима, када се број новозаражених у Хрватској упореди са неким земљама попут Чешке, онда и није велики, али ако се пореди са Србијом јесте.

Школе у Хрватској још функционишу и нема наредбе да се пређе на онлајн наставу, а Мишевић каже да су мере у Хрватској у поређењу са Словенијом либералне и не ограничавају живот и бизнис, али су доста оштре када је у питању обавезно ношење маски на свим местима, као и око окупљања која су смањена на максимум 50 људи на јавним просторима и неточење алкохола између поноћи и 06.00 часова

- Већина људи поштује мере. Схватили су да живот и бизнис мора ићи даље, Влада нема нових 50 милијарди куна да финансира тотални или парцијални локдаун. Апелује се на људе да буду одговорни и да поштују мере - казао је Мишевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)