СВАДБУЈУ, А ЛЕКОВА НЕМАЈУ: Драматична епидемиолошка ситуација у Хрватској

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

26. 10. 2020. у 22:10

СВАДБУЈУ, А ЛЕКОВА НЕМАЈУ: Драматична епидемиолошка ситуација у Хрватској

Фото: Депоситпхотос

Немамо ни храну ни лекове за оболеле, пацијенти остају без ручка, а једна је пацијенткиња три дана лежала гола, наводи у драматичном писму лекарка из болнице Дубрава у Загребу, где се лече ковид-болесници. Лекарка тврди да сваког дана преузме 30 до 40 болесника, а да није имала ни кисеоник за теже случајеве и да је свакодневно на мети пацијената и чланова њихових породица због услова лечења.

У Сплиту је од последица вируса умрла и седамнаестогодишња матуранткиња, а болница нема услове да обави обдукцију. Позитивна је и министарка туризма Николина Брњац, а у изолацији су још два хрватска министра. У Загребу се спрема готово 1.000 нових кревета у спортској дворани "Арена", јер бројке заражених расту из дана у дан.

Истовремено, свадбе се у Хрватској и даље одржавају, уз 30 гостију, све је отворено, ресторани и кафићи раде и једино је забрањена продаја алкохола од поноћи до шест ујутро. Хотели раде и држе високе цене. Луксузни ровињски хотел "Парк" држи цену од 300 евра за ноћ, а добро су попуњени и хотели на средњем и јужном Јадрану.

Пометњу изазивају и контрадикторне изјаве стручњака, па Мирослав Радман, научник светског гласа, тврди да ће вирус напросто нестати, док познати молекуларни биолог Ненад Бан то негира и упозорава на опасност трећег могућег таласа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)