ОД ПОНОЋИ НОВЕ МЕРЕ: Мучна борба са короном у Хрватској

Тањуг

26. 10. 2020. у 00:52

ОД ПОНОЋИ НОВЕ МЕРЕ: Мучна борба са короном у Хрватској

Фото: ЕПА

У ХРВАТСКОЈ данас у поноћ ступају на снагу нове епидемиолошке мере које подразумевају ограничавање окупљања, забрану продаје алкохолних пића од поноћи до шест ујутру, обавезну физичку дистанцу...

Потпредседник хрватске владе и шеф Националног штаба цивилне заштите Давор Божиновић саопштио је јуче да се због пораста броја заражених корона вирусом епидемиолошке мере одређују у трајању од 14 дана, после чега ће поново бити процењене.

- Одлуком о нужним епидемиолошким мерама ограницавају се окупљања. Желим нагласити да доносимо одредбу којом је прописана строга мера физицког дистанцирања, избегавање блиског контакта у размаку од најмање два метра у затвореном и 1,5 метара у отвореном - рекао је Божиновић.

Он је додао да ће бити забрањено одржавање свих јавних догађаја и окупљања с више од 50 особа, преноси Јутарњи лист.

- На свадбама може бити највише 30 особа. На погребима, полагањима урни највише 30 особа. На осталим приватним свечаностима и окупљањима може бити највише 15 особа. Спортска такмичења могу се одржавати само без публике - објаснио је Божиновић.

Како је додао, јавни догађаји, окупљања и свечаности могу да трају најдуже до 22 сата, осим свадби које могу да трају до поноћи. Божиновић је истакао да окупљања и свечаности у угоститељским објектима могу да трају најдуже до краја радног времена, које је утврђено одлуком штаба.

- Уводи се забрана продаје алкохолних пића од поноћи до 06.00 - генерално. Обавезно ће бити коришћење маски за лице или медицинских маски на отвореном када није могуће одржавати физичку дистанцу и обвезно коришћење маски приликом уласка и боравка на гробљима - рекао је Божиновић.

Што е тиче запослених на радним местима, послодавци су обавезни да забране долазак радницима с температуром и сметњама с дисајним органима.

- Даје се препорука да се смањи физицки контакт кад год је то могуће, да се уведе рад од куће кад је могуће, да се уведе клизно радно време, организуја рад у сменама и групама и да се смањи број физичких састанака - рекао је Божиновић.

Министар здравља Вили Берош најавио је да ће, ако буде потребно, загребачка Арена биће мобилиснана у терцијарни центар за збрињавање оболелих с блажом до почетном средњом клиничком сликом.

- Основни изазов је здравствени систем и његово потенцијално преоптерећење - оценио је Берош.

Директор Хрватског завода за јавно здравље Крунослав Цапак казао је да Хрватска у последње две недеље бележи пораст заражених, а данас је евидентиран нови рекорд с 2.421 новим случајем.

Директор Клинике за инфективне болести "Др. Фран Михаљевић" Алемка Маркотић упозорила је да тренутно имају и млађих болесника који су врло озбиљно болесни.

- Желим све оне који не верују да упозорим да је болест у овом периоду много озбиљнија и захтевнија за решавање - нагласила је Маркотић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)