НЕМА МЕСТА У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ: Корона изазвала хаос у БиХ, формирају се нови карантини

Тањуг

24. 10. 2020. у 17:12

НАКОН данашње седнице Владе и кризног штаба Кантона Сарајево, донесено је неколико одлука због повећаног броја заражених корона вирусом, између осталог да се у наредних седам дана формира карантин у Железничком школском центру у Бућа Потоку.

НЕМА МЕСТА У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ: Корона изазвала хаос у БиХ, формирају се нови карантини

Фото: Д. Миловановић

Простор Железничког школског центра би требало да има капацитет од 300-400 кревета, где ће бити смештени пацијенти са лакшом клиничком сликом.

Како је речено, центар ће у у почетку моћи да прими око 100 пацијената, а капацитет ће проширивати у складу с потребама.

Осим тога, за теже оболеле пацијенте ће бити осигурано још 30 кревета у Општој болници поред нешто више од 90 кревета који се налазе у карантину на Подхрастовима.

Осим смештајног капацитета, на седници је било речи и о бољој координацији када је у питању кориштење брисева с циљем повећања броја тестирања, као и о прерасподели медицинских радника у зависности од тога где су најпотребнији.

Након седнице речено је да ће, уколико буде потребе, позивати и медицинске радника који су на Бироу за запошљавање.

Истакнуто је да је додатни проблем то што Кантон Сарајево тренутно нема министра здравља и што су директор Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС) Себија Изетбеговић и директор ЈУ Дома здравља КС Мухамед Ахмић тренутно у изолацији и нису могли да учествују у доношењу одлука.

Данас није било речи о мерама и потенцијалном пооштравању постојећих, али ће следеће седмице о томе одлучивати Кризни штаб Министарства здравља Кантона Сарајево.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)