ОДЛОЖИТЕ СВА СЛАВЉА! Епидемија вируса корона у Републици Српској из дана у дан бележи рекорде броја заражених

С. МИШЉЕНОВИЋ

24. 10. 2020. у 07:40

ОДЛОЖИТЕ СВА СЛАВЉА! Епидемија вируса корона у Републици Српској из дана у дан бележи рекорде броја заражених

Фото РТРС

ПРОТЕКЛУ седмицу у РС је обележио свакодневни пораст броја заражених за стотину и више, а јуче је на тестирању било чак 437 позитивних, што је за сада негативни рекорд.

Пет особа је преминуло. У целој БиХ је евидентирано 1.179 позитивних, а 14 је преминулих.

- Због великог пораста броја заражених обавезно је ношење маски на отвореном, а смањен је и број особа које се могу окупљати. У РС је потребан ригорознији приступ одређеним сегментима да би епидемиолошка ситуација била под контролом. До сада смо више пута апеловали на придржавање мера. Један део то не жели. Мисле да вирус не постоји или да је благ. Најмлађа особа тренутно на респиратору има 31 годину. Вирус може да погоди било кога - поручио је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС.

Бањалука Грађани са маскама и на отвореном, Фото Новости

Зељковић је навео да број лица позитивних на корону прати већи број тестираних.

- Све више пацијената са симптомима вируса се пријављује у домове здравља и ковид-амбуланте. Зато ће Институт извршити ревизију протокола тестирања како бисмо могли да сачувамо капацитете на примарном и секундарном нивоу здравствене заштите, али и здравље људи - рекао је Зељковић.

УМРЛИХ У БиХ 1.044

До сада је у РС потврђено 13.149 случајева вируса корона, а преминуле су укупно 353 особе. Опоравило се укупно 7.720 особа, а тестирано је 93.835 људи. У болницама је 360 пацијената. У ФБиХ су тестирана 190.394 узорка, вирус корона је потврђен код 24.959 лица, а преминулих је 691. На теририторији БиХ преминулих је 1.044.

Он је нагласио да се због неодговорности појединаца дошло у ситуацију да поједине општине свакодневно имају 50 одсто заражених од укупног броја тестираних.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић каже да је највећи ризик у затвореним просторима, где се не може обезбедити дистанца.

- Сви треба да избегавамо окупљања. Треба одложити сва славља, биће времена за то - поручила је Девићева.

Она је навела да су тренутно у Српској 23 особе које су заражене вирусом корона, прикључене на респираторе.

- Заиста морамо имати више личне одговорности и стрпљења како би ситуација била стабилизована - рекла је Девићева.

Словенија затворена, у Хрватску"дошли стрипери"

ЗАГРЕБ је постао једно од највећих жаришта у Европи, а Словенија је потпуно затворена, не ради ништа осим продавница хране, ускоро се затварају школе, вртићи, шопинг центри, биоскопи, хотели и ресторани. Други дан заредом је више од 1.600 новозаражених, 394 оболела су у болницама, а грађани страхују како ће се све одразити на економију.

Затворени су и сви хотели на словеначкој обали, а Грегор Јамник, директор култног љубљанског хотела "Слон" каже да црни дани предстоје туризму: "Конгресни туризам готово не постоји, а затварање прети и сломом туризма у већим градовима. До краја године очекује се пад промета и за 90 одсто", каже Јамник. Хотели који су прошлих сезона коштали и 300 евра на ноћ сада се нуде за 100 евра.

Фото Танјуг

И док је Словенија затворена, у Хрватској где је 1.867 новозаражених, а сваки четврти који долази на тестирање позитиван, и даље је све отворено. Кафићи су препуни, ресторани и хотели раде.

- Нажалост, очекујемо да ће број заражених и даље расти - каже епидемиолог Бранко Коларић и додаје да епидемија прети да уруши здравствени систем.

Све су активнији у Хрватској ковид редари који контролишу колико се људи окупило на свадбама. Гости их најчешће дочекују речима "дошли стрипери", мислећи да је реч о изнајмљеним младићима који ће их скидањем увесељавати.  У припреми су мере да се спрече већа јавна окупљања.

- Доста нам је рестрикција, показало се и приликом прошлог затварања да су грађани били у кућама, а политичари јели и пили по клубовима - каже Анте Дамус, инжењер из Загреба. Ј. КЕРБЛЕР

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)