РАТОВАО У СИРИЈИ: Турска изручила Босни и Херцеговини Јахја Вуковића

В.Митрић

23. 10. 2020. у 00:10

РАТОВАО У СИРИЈИ: Турска изручила Босни и Херцеговини Јахја Вуковића

Фото: Принтсцреен

ЗАЗЕДНИЧКИМ напорима Тужилаштва БиХ и партнерских полицијских и безбедносних агенција лоциран је, идентификован, ухапшен и транспортован Јахја Вуковић (21), родом из Бихаћа, из Турске у Босну и Херцеговину.

Лисице на руке стављене су му на сарајевском аеродрому. Вуковић је под истрагом је Одсека за тероризам у Тужилаштву БиХ и осумњичен је да је 2014. године, отпутовао у Сирију, и да се прикључио паравојним формацијама такозване “ИСИЛ-а” који је  Савет безбедности ОУН прогласио терористичком организацијом.

Према прикупљеним доказима, осумњичени се прикључио формацији “Ал Нусра Фронт”, где је заједно са другим држављанина БиХ, у оквиру јединице “Хаттаб”, учествовао у терористичким активностима ове групе које су укључивале нападе на становништво, убијање, противправна затварања и друге терористичке активности. 

Прикупљени докази указују да је осумњичени био припадник ових формација до 2019. године и коначног слома структура такозваног ”ИСИЛ-а”, након чега се скривао на подручју Турске, где је откривен и ухапшен. 

Осумњичени је под истрагом због кривичног дела-организовања терористичке групе и он ће, у законском року бити предат поступајућем тужиоцу који ће га испитати и донети одлуку о даљим активностима.

Тужилаштво БиХ и Одсек за тероризам операцију су остварили са партнерским институцијама Босне и Херцеговине и иностранства у оквиру анти-терористичких активности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)