ЉУБЉАНА - ГРАД ДУХОВА: Иако је број оболелих скоро исти, Словенија и Хрватска третирају талас короне различито

Ј. КЕРБЛЕР

22. 10. 2020. у 09:40

ЉУБЉАНА - ГРАД ДУХОВА: Иако је број оболелих скоро исти, Словенија и Хрватска третирају талас короне различито

Фото Танјуг/ АП

ЉУБЉАНА је пуста као град духова, али само 140 километара јужније, у Загребу, кафићи, шопинг центри и ресторани су препуни иако је талас вируса корона подједнако јако запљуснуо и Словенију и Хрватску, па се дневни број заражених у обе државе креће око 1.500 нових случајева. Тако испада да су те невеселе бројке једина сличност између две земље.

Вирус се пробио у велики број хрватских болница, које су ових дана остале и без лекова, јер нису плаћени нагомилани дугови добављачима. И две најмлађе жртве овог вируса у Хрватској, женске особе старости 33 и 39 година, највероватније су се короном заразиле у болницама у којима су се лечиле од својих примарних болести.

И док се хрватски политичари боје новог затварања због економских последица и чекају "решење са неба" иако поједини епидемиолози најављују да ће ускоро бити 2.000 новозаражених дневно, словеначки политички врх на челу са премијером Јанезом Јаншом послао је поруку да су у овом часу најважнији здравље и животи грађана, а онда економија.

ЉУБЉАНА, Фото Танјуг/ АП

Прва ноћ полицијског часа који укључује да у Дежели нема шетње од 21 час увече до шест часова ујутро, прошла је дисциплиновано и забележено је свега неколико кршења. Становници Љубљане кажу да овако пуст град није био од времена Другог светског рата, а на улице не излазе ни власници паса.

ЗАГРЕБ, Фото ЕПА

Са 1.503 новозаражених Словенија иде у ред европских држава где се епимедија најбрже шири, мада су грађани и до сада били дисциплиновани. Не раде школе, биоскопи и позоришта, јавни живот је потпуно заустављен, а највећи је проблем како ангажовати лекаре у местима где је и највише заражених, јер здравствених радника напросто нема. Министар здравља Томаж Гантар тражи тотално затварање земље.

МЕНТАЛНА СНАГА

Коментаришући јучерашњи рекордни број од више од 1.400 новозаражених, премијер Хрватске Андреј Пленковић је рекао да верује у менталну снагу хрватског човека, у његову будност, снагу, одговорност и обзир према другом. Пленковић је додао да је увођење полицијског часа крајња мера, ако нема другог решења.

У Хрватској је сасвим друга слика, и поред рекорда (1.424) нових случајева и чак 11 умрлих, међу којима је све више млађих људи. У Загребу нема ограничења, све ради па и школе, ресторани су отворени и увече, несметано раде и ноћни клубови... Већа је паника како да се дође до вакцине за грип која је разграбљена или да се обави тестирање на корону у Загребу, где се то иначе ради само на једном месту.

На Јадрану су отворени хотели који имају резервације, док у Истри све ради јер има и доста туриста. 

Дневно скоро 1.000заражених, 14 мртвих

ЕПИДЕМИЈА вируса корона шири се муњевито и целом БиХ. Тако су за последња 24 сата пријављена 922 позитивна случаја, а преминуло је 14 особа. Са последњим бројем преминулих, укупни број особа које су умрле због вируса корона у БиХ је 1.031!

Због свега тога у БиХ су већ прописане строже мере, како у Федерацији БиХ, тако и у Републици Српској. Маске су обавезне и на отвореном, осим за децу до седам година.

САРАЈЕВО, Фото ЕПА

Казна за неношење маски је 100 марака (50 евра). Забрањена су јавна и приватна окупљања више од десет особа. Са терена стижу и препоруке да фирме које то могу одмах шаљу раднике да раде од куће. У Федерацији БиХ је препоручено образовним установама да се спреме за онлајн наставу и све је ближи дан да деца остану код куће.

Највећа жаришта вируса корона у БиХ су Сарајево и Бањалука, који на дневном нивоу имају више од стотину заражених!

У БиХ је укупно заражено 36.315 лица, од чега је у Републици Српској потврђено 12.325 случајева оболевања од короне. С. М.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)