ХРВАТСКИ МУП НЕГИРА ОПТУЖБЕ О НАСИЉУ НАД МИГРАНТИМА: "Никада не пишу о хуманости полицајаца, колико људи су спасили"

Танјуг

21. 10. 2020. у 14:14 >> 14:19

ХРВАТСКИ МУП одбацио је данас нове оптужбе о насиљу над мигрантима на граници са БиХ.

ХРВАТСКИ МУП НЕГИРА ОПТУЖБЕ О НАСИЉУ НАД МИГРАНТИМА: Никада не пишу о хуманости полицајаца, колико људи су спасили

Фото: ЕПА

Подсетимо, Британски Гардијан објавио је, позивајући се на Данско веће за избеглице (ДРЦ), да је хрватска полиција ударала и пљачкала мигранте, а спомињу и случај сексуалног злостављања.

- Министарство унутрашњих послова, по изношењу ових оптужби, одмах је покренуло одговарајуће провере навода јер нам је интерес и циљ, с једне стране, да отклонимо сваку сумњу у поступање хрватских полицајаца и, с друге стране, да сакционишемо и уклонимо неправилности, уколико је до њих дошло - саопштено је из хрватског МУП-а.

Према тврдњама миграната, насилна враћања догодила су се на хрватској територији близу Велике Кладуше у БиХ, тачније у близини Шљиковаче - шаторског насеља за око 700 избеглица и миграната.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Бозиновић изјавио је да су се и ранија писања о наводној бруталности хрватске полиције према мигрантима показала неутемељеним, па се нада да ће тако бити и са најновијим оптужбама.

Најновије писање британског Гардијана о сили коју хрватска полиција наводно примењује према мигрантима, Божиновић каже да није видео.

- И наведени, а поготово конкретни новинар, су пуно објављивали чланке у којима су оптуживали хрватску полицију за незаконито деловање, а никада, занимљиво, нису казали ништа о томе како хрватска полиција хумано поступа. Колико је људи, трудница спасила. Ништа о томе - казао је Божиновић новинарима у Јастребарском.

Додао је да су се и раније оптужбе показале неутемељеним, данашње, каже, није видео, али је сигуран да ће хрватска полиција спровести све истражне радње како би се видела и њихова утемељеност.

- Видите да се те оптужбе понављају колико год их ми демантовали - а с друге стране их истражујемо и због МУП-а и Хрватске - рекао је Божиновић, пренела је загребачка Н1.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)