МУЧНИ И ШОКАНТНИ НАПАДИ: Хрватска полиција се иживљавала над мигрантима

Танјуг

21. 10. 2020. у 11:52 >> 12:04

МУЧНИ И ШОКАНТНИ НАПАДИ: Хрватска полиција се иживљавала над мигрантима

Фото АП

СЕРИЈА нових бруталних напада на мигранте забележена је на граници између Босне и Херцеговине и Хрватске, а осим премлаћивања и пљачкања њихове имовине пријављен је и један случај сексуалног злостављања, пише британски Гардијан.

Према извештајима Данског већа за избеглице, базираном на сведочењима миграната који су били мета наводних напада у периоду између 12. и 16. октобра, починитељи су припадници хрватских полицијских снага.

Хуманитарни радници су описали фотографије и медицинске записнике о овим нападима као мучне и шокантне.

- Сведочења која су прикупљена међу жртвама насилних враћања су застрашујућа - каже Шарлот Сленте, генерална секретарица Данског већа за избеглице, пренела је загребачка Н1 тв.

Додала је да је више од 75 њих у периоду од једне седмице пријавило нехумано поступање, премлаћивања, па чак и сексуално злостављање.

Узнемирујуће фотографије можете погледати ОВДЕ.

Према речима миграната, насилна враћања се одигравају на хрватској територији, у близини пограничног града Велика Кладуша, тачније насеља Шиљковача - где се налази импровизирано шаторско насеље у којем је склониште пронашло око 700 избеглица и миграната.

- Све особе које су разговарале с представницима Данског већа за избеглице имали су видљиве ране (модрице и посекотине), као резултат насиља којег је наводно починила хрватска полиција. Према изјавама интервјуисаних жртава (с видљивим доказима повреда), насилно враћање је укључивало брутално и изузетно насилно понашање, деградирајуће поступање, као и пљачку и уништавање особних ствари - наводи се у извештају ове хуманитарне организације.

Пример сексуалног злостављања забележен је у делу извештаја базираном на сведочењу групе авганистанских миграната, пише британски дневник.

Наводи се да је група прешла хрватску границу с подручја БиХ, код насеља Штурлић, а неуниформисани полицајац их је пресрео код Новог Села, позвао појачање и одведени су у у полицијску станицу.

Два дана касније одведени су на суд, где им је речено да ће бити сведоци у случају против једног члана њихове групе, који је побегао а који је оптужен за насило понашање према полицији.

Мигранти су испричали Данском већу за избеглице како су их полицајци онда одвели на непознату локацију и убацили у комби где су их дочекали десет наоружаних особа, обучених у црно, с прекривним лицима, у војним чизмама и са чеоним лампама.

Мигрант с иницијалима М.К. тврди да га је једна од присутних особа сексуално напаствовала употребивши грану.

Мустафа Хоџић, доктор у Великој Кладуши, потврдио је да мигрант има ране по леђима и ногама, као и да постоје јасни знаци сексуалног злостављања.

Извештај садржи и сведочење пакистанског миграната, који говори о наводном премлаћивању групе миграната укључујући и малолетнике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)