БАЈДЕН ОПТУЖИО СРБЕ ЗА ГЕНОЦИД! Кандидат демократа објавио план за БиХ, Србе представио као агресоре!

Танјуг

20. 10. 2020. у 11:21

БАЈДЕН ОПТУЖИО СРБЕ ЗА ГЕНОЦИД! Кандидат демократа објавио план за БиХ, Србе представио као агресоре!

П.Милошевић

ШТАБ Џоа Бајдена, кандидата демократа на председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама, обајавила је документ према којем се наводи да ће он "заувек бити против мржње, а да ће подржавати суверенитет, територијални интегритет и мулти-етнички карактер Босне и Херцеговине", преносе босанско-херцеговачки медији, без прецизирања када је документ објављен.

У документу под називом "Визија америчких односа са БиХ Џоа Бајдена", стоји да се он обавезује да ће позвати партнере из Европске уније и НАТО савезнике да заједнички развију стратегију за чврсто везање западног Балкана у евроатлантским институцијама.

Фото: Принтскрин

Наводи се да је бивши амерички потпредседник доказани пријатељ Босне и Херцеговине "од најмрачнијих дана у тој земљи и "геноцида" до континуиране борбе за стабилност и правду".

Како се додаје, Бајден зна да је сада време за храбро и одлучно вођство САД у промовисању и спровођењу реформи и помирења, и да ће се поново обвезати на постизање "нашег дугогодишњег циља Европе као целовите и мирне".

- Џо Бајден разуме зашто је Босна и Херцеговина важна за Америку и да је у америчком интересу да обезбеди да цела БиХ крене напред у НАТО и Европску унију - пише у тексту.

Како преноси Фена, у уводу документа се прво набраја шта је Бајден учинио за БиХ до сада.

Истиче се да је, када је 90-их година на Балкану избило насиље, као сенатор "имао кључну улогу у настојањима Сената да се заустави геноцид у БиХ" и да је "упркос широком противљењу интервенцијама у региону, тврдио да САД не би могле да стоје по страни док су невини цивили силовани, убијани и сахрањивани у масовним гробницама".

Додаје се да је био је кључан у напорима да се промени динамика на терену у Босни и Херцеговини, да је на крају, помогао да се Влада САД, као и кључни европски савезници увере "да зауставе бруталну "кампању геноцида" коју проводи Слободан Милошевић".

У тексту се подсећа да је Бајден у јулу 2008. године награђен наградом „Сребреница 1995“.

У документу се каже и да је у фебруару 1991. године Бајден сазвао једно од првих саслушања у Конгресу посвећеном предстојећем распаду Југославије и био "један од првих и најјачих гласова који се огласио против српских напада на Босну и Херцеговину".

Фото: Танјуг

Подсећа се да је у априлу 1993. године посетио Босну и Херцеговину, Србију и Хрватску, као и да се састао са Слободаном Милошевићем и "оптужио га за учешће у ратним злочинима".

Након тог путовања, додаје се, Бајден је позвао на укидање ембарга на оружје Босни и Херцеговини и захтевао да САД предводе Запад у одговору на, како се наводи, "српску агресију".

Како пише у документу, Бајден је 30. јула 1993. године предложио детаљан план за опстанак Сарајева, који укључене одредбе за укидање ембарга Уједињених нација на оружје за Босну и Херцеговину, повећање хуманитарне помоћи и појачан дипломатски притисак на преговоре и споразум о прекиду рата.

Фото: ЕПА

Наводи се и да је наставио да показује близак интерес за Босну и Херцеговину након Дејтонског мировног споразума 1995. године, којим је рат окончан.

- Након путовања 2001. године у регион, укључујући Босну и Херцеговину, Бајден је Сенату поднео извештај у којем се наводи да "Балкан није стратешка споредна представа - истиче се у документу.

Каже се и да је једно од првих страних путовања Џоа Бајдена као потпредседника САД-а било у Сарајеву, у мају 2009. године, када се обратио парламенту БиХ, "јасно стављајући до знања да је будућност Босне и Херцеговине у евроатлантским институцијама, али да би се кренуло ка даљњој интеграцији, руководство БиХ мора учинити више на премоштавању етничких подела и у заједничком деловању у корист свих Босанаца".

У тексту се подсећа да су током администрације бившег председника Барака Обаме, САД, предвођене Бајденом, санкционисале Милорада Додика због "активне опструкције Дејтонског споразума, шаљући снажан сигнал да САД неће толерирасти претње суверенитету или територијалном интегритету Босне и Херцеговине".

У документу се наводи да Џо Бајден "зна да је, ако хоћемо да БиХ успе, потребна стабилна и стална подршка САД".

Додаје се да је "нажалост, под председником Доналдом Трампом утицај САД у региону је избледео јер је Европску унију сматрао за противника и доводио је у питање вредност НАТО".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Putin

20.10.2020. 19:12

Bajdem je glavni finascijer radikalnog islama organizator islamista za nerede u evropi preko njega su u bosni 99 dovodjeni islamisti za pomoc muslimanima protiv srba i hrvata onisu i izazvali rat u jigi njegovim planiranjem i finasciranjem

PATRIOTA032

13.11.2020. 21:49

Bajden je 90 godina bio glavni potpirivac rata u Bosni i o onaj koji je tada podrzavao raspad tadasnje Jugoslavije, Srbe je krstio za genocidni narod drugacije receno varvarski narod kog treba zbrisati sa lica zemlje, i sta sada kada je postao predsednik Amerike, sta mi Srbi da ocekujemo od takovog coveka???