ФЕНОМЕН У КОРОНОМ ОБУЗЕТОЈ ХРВАТСКОЈ: Која је тајна епидемиолошки зелене Истре

Танјуг

19. 10. 2020. у 17:42

ИАКО је у Истри ове суботе забележено 32 оболелих, регион се због организованог система још увек сматра епидемиолошки стабилном.

ФЕНОМЕН У КОРОНОМ ОБУЗЕТОЈ ХРВАТСКОЈ: Која је тајна епидемиолошки зелене Истре

Фото архива

Док Ковид бројке у Европи рапидно расту, а у Хрватској је само протеклог петка, први пут од почетка пандемије, забележено више од 1.100 новооболелих, Истра је неким чудом остала једина епидемиолошки стабилна зона на читавом континенту, наводи Дојче веле.

Зазелењена Истра на црвеној карти Европе осванула је на веб страницама белгијског Министарства спољних послова које јавља својим држављанима да у овај регион могу слободно да путују и враћају се без Ковид теста.

И немачки РТЛ је успех Истре у борби против корона вируса приписао чињеници да је овај регион од почетка пандемије затражио посебан положај и предузимао драстичније потезе него што је то чинио остатак Хрватске.

То не значи да вируса у Истри нема или да не расте број заражених.

Штавише, овог петка је евидентиран 21 случај оболелих, а само дан касније 32 (уз два излечена те 13 новооболелих), што је још увек много мање него у другим жупанијама.

У самоизолацији је, иако негативан, завршио и пулски градоначелник Борис Милетић, који је локалном листу изјавио како се осећа добро, али и да не доводи у питање нужност да буде у самоизолацији.

Дино Козлевац, шеф Штаба цивилне заштите Истарске жупаније, за Дојче веле каже да је у Истри повољна ситуација захваљујући пре свега добро организованом систему цивилне и здравствене заштите и других служби.

Притом кључну улогу имају епидемиолози Жупанијског завода за јавно здравство који, каже он, врло брзо након лоцирања вируса покушавају да реконструишу све контакте, ступе у везу са свима који су имали могући контакт са зараженим да би чим пре одредили мере и спречили циркулацију вируса међу популацијом.

Епидемиолозима пуно помаже лабораторија смештена у самом Заводу, у којој се дијагностика обавља у року од само неколико сати.

"Већина грађана прихватила је мере и спроводи их од самог почетка: носе маске у трговинама, јавном превозу и установама. Због тога није било велике појаве болести, а ако би се нешто и догодило, вирус се лоцирао и није преносио међу популацијом, могао се држати под контролом", каже Козлевац.

То, додаје, траје до данас па деца у учионицама у Истри не треба да носе маске, а предложили смо и да их и гости у угоститељским објектима не морају носити, изузев особља.

Догађаји се организују уз мере и сагласност Штаба.

Све у свему, у оваквој, још увек повољној ситуацији, о некаквом новом могућем локдауну истарски Штаб не размишља.

"Нема шансе за нови локдаун. Треба да живимо и радимо, а школе да функционишу. Борићемо се с вирусом уз нека ограничења као што су маске и мањи број догађања", закључује Дино Козлевац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)