ГОРИ ОКО СРБИЈЕ: Суседи обарају рекорде по броју заражених - здравствени системи пред колапсом!

Новости онлајн

17. 10. 2020. у 10:59

ГОРИ ОКО СРБИЈЕ: Суседи обарају рекорде по броју заражених - здравствени системи пред колапсом!

Фото П. Милошевић

РЕКОРДИ у броју новозаражених ковидом 19 оборени су јуче у целом региону, док је Србија засад својеврсно острво због најповољније епидемиолошке ситуације. Суседне државе суочавају се с озбиљном кризом, а њихов здравствени систем је пред колапсом.

У Хрватској је забележен рекордан 1.131 нови случај, па се број активних случајева попео на 4.233. Према тумачењима хрватских стручњака, ако би се број од преко 1.000 заражених задржао десетак дана, било би упитно функционисање здравственог система, односно настао би колапс.

У Бугарској је статистика алармантна, јер је потврђено 914 нових случајева, што је највише новооболелих у једном дану од почетка епидемије. У БиХ је у последња 24 сата регистрован 621 новооболели, такође највише досад. У Румунији је у последња 24 сата потврђено 4.026 нових случајева, што је трећи дан заредом преко 4.000. У Мађарској је број инфицираних увећан за 1.293. И у Словенији је број оболелих расте - још 834 случаја.

Северна Македонија се са 535 новооболелих придружила земљама у региону које бележе рекордан број заражених, док је у Црној Гори 211 новозаражених.

- Тренутно имамо 439 болесника у болницама уз 3.500 заражених. Само недељу дана касније могли бисмо доћи до 1.000 хоспитализованих и 9.000 заражених. То значи да бисмо до 30. октобра могли доћи до бројки које систем не може да издржи - упозорио је др Озрен Полашек, шеф хрватског центра за глобално здравље.

У Словенији је јуче ступио на снагу делимичан карантин у седам од 12 региона, што значи да у њих не сме да се улази или да се излази из њих, осим у посебним случајевима, попут одласка на посао или код лекара. На снази је и забрана организовања догађаја, скупова, венчања и црквених церемонија, ношење маски у затвореном и на отвореном, као и у возилу ако у њему нису чланови истог домаћинства. За старије ђаке настава је онлајн.

Епидемиолог др Радмило Петровић каже да су Бугарска и Румунија у неповољној ситуацији још одраније, да је најгора статистика у Хрватској и Мађарској, али да такав сценарио неће заобићи ни нас јер, како каже, "вируси немају пасоше, нити се могу контролисати".

- Бројке у региону зависе од више фактора и критеријума које примењују епидемиолози, питање је да ли више људи тестирају или више људи пријављују, али је јасно да је цела Европа у лошој ситуацији - оцењује др Петровић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)