СЛОВЕНИЈА НА КОРАК ДО ЗАТВАРАЊА: Алармантна ситуација у Хрватској

Ј.КЕРБЛЕР, Загреб, Од сталног дописника

14. 10. 2020. у 18:39

СЛОВЕНИЈА НА КОРАК ДО ЗАТВАРАЊА: Алармантна ситуација у Хрватској

Танјуг-АП

ДРАМАТИЧНА ситуација са вирусом корона хара Словенијом и Хрватском где је протеклог дана било више од 700 заражених, а Дежела је корак до потпуног затварања.

Хрватска је увела корона редаре који ће убудуће контролисати затварање ресторана и кафића у поноћ, а у припреми су и многе нове мере како би се ширење вируса зауставило.

- Могуће је да је дошло у Хрватској до експоненцијалног раста - тврди др. Крунослав Цапак, директор Хрватског завода за јавно здравство и уједно указује да због мањка епидемиолога готово више није могуће пратити контакте заражених. Сада се предлаже да заражени сами јаве својим контактима да оду у самоизолацију, а лекари опште праксе одбијају да учествују у том послу.

Хрватска хитно купује и нових 250 респиратора, а готово цео здравствени систем окренут је да се спречи даљње ширење заразе након што је чак 748 оболелих. Болнице су већ препуне, а нове мере нису добро дочекане пре свега код оних којима је онемогућен рад.

- Ово је затварање на мала врата, ми нећемо успети преживети зиму са овим мерама - поручују хрватски угоститељи и пишу Националном штабу "људе не убија вирус, већ ваше нелогичне мере".

Падају рекорди и у Словенији, а забрињава податак да сваки десети заражени завршава у болници.

- Кревета је довољно, али не и медицинског кадра - кажу словеначки лекари и уједно тврде да је сада заражен сваки 150-ти Словенац. Ако се стање следећих дана погорша влада Јанеза Јанше размишља о новом затварању, сличном оном из пролећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)