МЕТАК У ТЕЛУ КАО УСПОМЕНА: Рањеном полицајцу из Загреба лекари не могу да изваде један куршум

Novosti online

13. 10. 2020. у 18:52

ЛЕКАРИ КБЦ Сестре милосрднице из тела младог полицајца рањеног на Марковом тргу у Загребу извадили су три метка, но дубоко у чашици, близу костију, вена и артерија, налази се четврти метак. Ризик његовог вађења тренутно је превелик, па ће метак до даљњег тамо и остати.

МЕТАК У ТЕЛУ КАО УСПОМЕНА: Рањеном полицајцу из Загреба лекари не могу да изваде један куршум

Фото: Тањуг/АП Пхото/Дарко Бандић

Како је рекао директор КБЦ Сестре милосрднице, проф.др Марио Зовак, док је полицајац акутно повређен, вађење метка једноставно не долази у обзир, јер да би се до њега дошло, морале би се повредити друге структуре у организму, и компликације би биле далеко веће. Тако да ће се четврти метак вадити једнога дана, који је сада немогуће прецизирати, а полицајац ће морати да живи с њим.

- Имамо много искуства од рата, ишли смо својевремено на терене и оперирисали наше младиће. Тако да са сигурношћу можемо рећи да младом полицајцу метак уопште неће сметати, а организам ће с временом направити чауру око тог метка у чашици. Рана је сада отворена, очишћена и дренирана, па ако не буде инфекције у наредних седам до десет дана, касније је сигурно ни неће бити – каже проф.др Зовак.

Психијатар др Херман Вукушић, који има велико искуство у раду с ратним ветеранима, каже да психичке последице код полицајца могу бити дуготрајне.

- Он је проживео темељни критеријум за ПТСП, а то је директна животна угроженост. Стога би, чим се физички опорави, с њим требало почети радити на овом психичком делу. Циљ тога је превенирати развој могућих душевних последица – каже др Вукушић, додајући, како не би било забуне, да полицајцу не треба психијатријска помоћ, већ психолошка медицина која има низ техника за већ споменуту превенцију спречавања развоја душевних последица код оваквих трауматичних догађаја.

Полицајац је уплашен и забринут због свог здравственог стања, што је разумљиво, али је генерално у добром психичком стању.

Да подсетимо, Данијел Б. пуцао је јуче на полицију из аутоматске пуште на Марковом тргу и тешко ранио једног припадника органа реда. Како се наводи, нападач је потом извршио самоубиство.

(24 сата.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)