СТАТУС КАНДИДАТА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ? Чланови Председништва БиХ у заједничкој посети седишту Европске уније у Бриселу

О. МАТАВУЉ

30. 09. 2020. у 19:18

ЧЛАНОВИ Председништва БиХ после дуго времена боравили су у среду у заједничкој посети Бриселу, седишту Европске уније, где су имали низ састанака који се тичу досадашњег напретка БиХ на европском путу.

СТАТУС КАНДИДАТА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ? Чланови Председништва БиХ у заједничкој посети седишту Европске уније у Бриселу

Чланови ПБиХ са Давидом Сасолијем / Фото СРНА

После састанка са председником Европског парламента Давидом Сасолијем, потпредседником Европске комисије Ђозепом Борељом, те комесаром ЕУ за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем, српски члан ПБиХ Милорад Додик је рекао да се разговарало о питањима битним за цели регион.

- Могли смо чути да је било одређеног напретка у неколико питања, а требало би да учинимо још неке напоре како бисмо идуће године могли доћи до статуса кандидата. То би била нова динамика за БиХ, ја то подржавам и мислим да је то добро - рекао је Додик.

Разговарало се и о новом пакету помоћи за Западни Балкан који ће обухватити 18 пројеката.

- Пакет економске подршке, који се усаглашава и требало би овде бити усвојен следећег уторка, подразумева изградњу комуникација, ауто-путева, железница, плиновода између главних градова земаља Западног Балкана. Биће одређени и коридори, па ћемо и ми ускоро почети да припремамо документацију за те пројекте - рекао је Додик.

Он каже да се разговарало и о томе да мигранти треба да се задрже на границама, и да се избаце сви који су се ту затекли без основа.

Додао је и да је његов став јасан и када се говори о "малом шенгену", наводећи да су чланови ПБиХ у Бриселу "рашчистили" то питање и да ће ЕУ подржати имплементацију те иницијативе.

- Важно је да БиХ буде део тога, али не да се касније прикључи том процесу - истакао је Додик.

Председавајући ПБиХ Шефик Џаферовић истакао је да ће ЕУ наредне седмице објавити извештаје који се тичу проширења чланства и пакета економске подршке Западном Балкану.

- Када је у питању проширење ЕУ, речено је да је БиХ направила значајне искораке у реализацији 14 приоритета ЕК и да треба да наставимо да радимо у том смеру. Уколико испунимо обавезе кандидатски статус можемо очекивати идуће године - каже Џаферовић.

Додао је да ће ЕУ подржати БиХ да се што успешније носи са проблемом илегалних миграција, и да је припремљен план који ће помоћи у смањивању броја миграната у БиХ. Према његовим речима, из ЕУ су добили информацију да је оно што се код нас зове "мали шенген", заправо реализација тзв. четири слободе кретања - робе, људи, капитала и услуга.

- То је нешто што ће бити стандардизовано правилима ЕУ и то није замена за пут ка ЕУ, већ припрема за чланство - саопштио је Џаферовић.

Чланови ПБиХ позвали су Ђозепа Бореља да посети БиХ поводом 25. годишњице Дејтонског мировног споразума, што је он и прихватио.

БЕЗ РАЗМИРИЦА

У ФЕДЕРАЛНИМ медијима у среду се појавила информација да је Милорад Додик одбио да приликом фотографисања стане до Шефика Џаферовића, што је Председништво демантовало.

- Чланови ПБиХ јединствено су наступили у европским институцијама, без размирица - стоји у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)