СВЕШТЕНИК ВИНКО ПУЉИЋ БРАНИ УСТАШЕ: Тражи донације за негирање злочина у Јасеновцу, Немци се оградили од њега

Танјуг

28. 09. 2020. у 18:21

СВЕШТЕНИК ВИНКО ПУЉИЋ БРАНИ УСТАШЕ: Тражи донације за негирање злочина у Јасеновцу, Немци се оградили од њега

У НДХ су постојала два логора, искључиво за децу - у Сиску и у Горњој Ријеци / Фото Приватна архива

БИСКУПИЈА Хилдешајм (Hildesheim) званично се оградила од објаве католичког свештеника Винка Пуљића, који је на свом фејсбук профилу позвао људе да новчано подрже негаторе Јасеновца, пише званиницки портал Немачке бискупске конференције "katholich.de", пренео је хрватски портал Индекс (Index.hr).

Пуљић је, наводи се, 12. септембра на Фејсбуку објавио пост обраћајући се, како је навео, "драгим пријатељима и пријатељима истине", којим их позива да својим донацијама помогну утврђивање "реалне слике догађаја у логорима Јасеновцу и Старој Градишки", као и других збиваја у периоду Другог светског рата и послератног периода.

Наводећи да их позива у име Друштва за истраживање троструког логора Јасеновац, Пуљић наводи да су чланови тог друштва од свог оснивања 2014. године низом књига, чланака, фељтона и јавних иступа снажно у јавности, како каже, "оспорили црне митове о јасеновачком логору".

Индекс пише да је реч о објави коју потписује и контроверзни публициста Игор Вукић, аутор књиге "Радни логор Јасеновац", у којој негира злочиначки карактер овог усташког логора, а Пуљић ју је пренео на свом фејсбук профилу.

Додају да је Вукић сада председник тог "ноторног удружења, које је претходно водио и моћни каптолски свештеник Стјепан Разум".

Фото: Танјуг

Испод те објаве, Пуљић је написао и следеће:"Зар је грех рушити митове лажи, а тежити и тражити истину?"

Пуљић је припадник Хрватске католичке мисије у немачком граду Готиненгу, а на његовом фејспрофилу се још могу наћи похвале саборском посланику Моста Марину Милетићу, као и одавање поште осуђеном отмичару авиона Звонку Бушићу.

Често се, пише Индекс, спомињу и хрватски бранитељи, додуше из Чапљине.

На друштвеним мрежама се може наћи и фотографија на којој се грли с осуђеним ратним злочинцем Даријем Кордићем.

Из бискупије Хилдешајм на чијем подручју Пуљић обавља свој пасторални и, како пише Индекс, очито свој политички ангажман, сматра да су симпатије према фашистичким покретима неприхватљиве.

Сматрају, додаје се, да у то бискупији сматрају и да је грех позивати на финансирање негатора Јасновца.

Портал Немачке бискупске конференције пише да се "бискупија Хилдешајм" дистанцира од хрватског свештеника који позвао на донације једном ревизионистичком друштву".

Портпарол бискупије Волкер Бауерфелд изјавио је да ће Пуљића позвати да се огради од Друштва за истраживање троструког логора Јасеновац.

"За једног католичког свештеника су симпатије према фашистичким покретима неприхватљиве", нагласио је Бауерфелд и додао да се "поруке Јеванђеља не могу спојити с фашизмом".

Истиче и да ће о Пуљићевој судбини бскупија одлучити након консултација са централом Хрватске католичке мисије у Франкфурту.

Индекс подсећа да је већи писао да је Хрватска католичка мисија често легло екстремизма у којем се наноси штета репутацији Републици Хрватској, а ово није први примјер да немачка Католичка црква мора да реагује због, како наводе, "проусташких испада хрватских католичких свештеника".

Познат је, напомињу, и случај позивања неонациста Велимира Бујанеца на прославу Хрватске католичке мисије у Мајнцу, од чега се локална немачка бискупија такође оградила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)