ХРВАТСКА ЕКОНОМИЈА НАСТАВЉА ДА ТОНЕ: Пад БДП-а од 8 одсто ће оставити тешке последице

Танјуг

25. 09. 2020. у 00:51

ХРВАТСКА ЕКОНОМИЈА НАСТАВЉА ДА ТОНЕ: Пад БДП-а од 8 одсто ће оставити тешке последице

Фото: Депоситпхотос

ХРВАТСКО удружење послодаваца (ХУП) оценило је данас да најновија процена владе о мањем паду БДП-а од 8,0 посто ове године него што се очекивало, указује на бољу издржљивост хрватске економије, али упозорава да ће и такав пад оставити тешке последице.

Хрватска влада је данас донела смернице за израду државног буџета којима се пројектује пад БДП-а за ову годину од осам посто, раст у 2021. за пет посто, као и раст од 3,4 процента у 2022. и од 3,1 одсто 2023. године.

Тиме је побољшала своју ранију прогнозу о паду БДП-а за 9,4 посто у овој години.

- Без обзира на тешке последице пандемије, њен утицај није угрозио општу стабилност хрватске привреде. Ипак, процењени пад БДП-а од 8,0 посто оставиће тешке последице - поручили су из ХУП-а, преноси Хина.

Даље истичу да се показало да сектор туризма и угоститељства остварује пресудан допринос у ношењу с кризом, чиме је важност те привредне гране поновно потврђена.

- Будући да је решење пандемијске кризе још неизвесно, економији тек предстоје многи изазови и потешкоће. Део штете свакако је амортизован брзом реакцијом владе Хрватске у доношењу мера помоћи привреди којима је приоритет очување радних места, али подсећамо да нам за дугорочни опоравак и остварење очекиваног привредог раста мере не могу бити од помоћи те да су нам потребне дубинске структурне реформе како бисмо нове кризе дочекали спремнији и отпорнији него што смо то данас“ - закључује се у саопштењу ХУП-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)