ВАТИКАН О КАНОНИЗАЦИЈИ СТЕПИНЦА: Огласила се Света столица, признали да су пропали преговори бискупа и наших епископа

Новости онлине

24. 09. 2020. у 17:13

ВАТИКАН О КАНОНИЗАЦИЈИ СТЕПИНЦА: Огласила се Света столица, признали да су пропали преговори бискупа и наших епископа

Фото: Википедија

КАНОНИЗАЦИЈА кардинала Алојзија Степинца мора да буде тренутак заједништва за целокупну Цркву, и католике и православне, а како на православној страни и даље постоји отпор, до даљег, Степинац неће бити проглашен светим, поручио је државни секретар Свете Столице, кардинал Пјетро Паролин.

Паролин, који је „десна рука“ папа Фрање, то је изјавио у интервјуу за католички недељник „Глас Концила“ који је дао током недавне дводневне посете Хрватској.

Државни секретар Свете Столице је додао да нема нових детаља „у односу на оно што је већ речено у вези са канонизацијом кардинала Степинца, у смислу у којем је то објашњено бискупима и у којем су то бискупи објаснили народу“, пренео је „Јутарњи лист“, оцењујући да је ово први пут да из Ватикана признају да су разговори хрватских бискупа и српских епископа о Степинцу пропали.

- Папа је изабрао методологију настојања да се приближе ставови, и када је реч о питању које раздваја (СПЦ и Католичку цркву у Хрватској). Сматрам, такође, да је таква методологија најисправнија. Познат је папино став да је дијалог једини инструмент који омогућава да се превазиђу разлике - рекао је, између осталог, Паролин.

Једна фаза тога дијалога је остварена и није, како је навео, постигла неки посебан резултат јер није дошло до приближавања ставова.

- Али верујем да је то пут којим треба ићи са обновљеном вољом. На крају сусретâ изражена је жеља да се дијалог настави, па се надамо да ће се то остварити и донети плодове - закључио је кардинал Паролин.

За црквене кругове у Загребу ови коментари најближег папиног сарадника нису изненађење, наводи „Јутарњи лист“, позивајући се на изјаву свештеника добро упућеног у односе хрватске Цркве и Ватикана.

Он, међутим, додаје да је „жалосно што Ватикан има више разумевања за СПЦ него за њихове ставове“, као и да у Ватикану нема разумевања за Хрвате, као што је било током понтификата Јована Павла ИИ.

- Папа Фрања је као један од главних циљева означио приближавање католичанства и православља, а Степинац представља сметњу на том путу - оценио је саговорник хрватског листа.

Према његовим речима, нико од хрватских бискупа није срећан због папине политике, али нико од њих не сме јавно о томе да говори.

- Преостаје да се надамо да ће неки будући папа да прогласи Степинца светим, јер од Фрање то не треба очекивати, што је дефинитивно потврдио кардинал Паролин - закључио је саговорник листа.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Komandant 1001

25.09.2020. 14:53

" Sve u svemu Hrvati i Srbi su dva svijeta, sjeverni i južni pol, koji se nikada neće približiti.....Pravoslavlje je najveće prokletstvo Evrope, skoro veće nego Protestantizam...tu nema morala,nema načela,nema pravde i nema poštenja"....mrtva ladan reče prvi aktolik u Hrvata Stepinac. .....a papa Pio : " Od srca vas pozdravljamo, vas glavara NDH i molimo oca zvijezda od koga dolazi svaki dobar dan, ne samo vama Poglavniče, nego i državnoj zajednici da vas obdari onim duhom koji glavaru drži potrebom da svojim radom upravlja NDH-zijom " In Iustitae et Veritate", najčvrščem temelju Bogom Blagoslovljene Budućnoszi NDH " !!!