СВЕТСКА БАНКА ДАЛА ПРОГНОЗУ: БиХ ће требати 100 година да достигне стандард ЕУ

Танјуг

21. 09. 2020. у 22:53

СВЕТСКА БАНКА ДАЛА ПРОГНОЗУ: БиХ ће требати 100 година да достигне стандард ЕУ

Фото: Д. Поздеровић

ИАКО је економски раст у БиХ последњих година стабилан, на приближно три одсто, то је премало да би донело просперитет, наводе из Светске банке и оцењују да ако БиХ настав да расте по тој стопи требало би јој 100 година да достигне животни стандард ЕУ.

"Штавише, ни садашњи раст се не може узети „здраво за готово", с обзиром да се у великој мери ослања на изворе који нису дугороцно одрживи", наводи се у у документу „Ажурирана систематска дијагностика земље" Светске банке, преноси Аваз.

Грађани Босне и Херцеговине (БиХ) теже повећању животног стандарда у будућности, добрим пословима, бољој инфраструктури и јавним услугама, здравом и одрживом окружењу као и чланству у Европској унији (ЕУ), али БиХ је далеко од остварења тих тежњи и суоцава се с критицним изазовом брзог губитка становништва, наводи се у документу.

СБ указује да сваке године хиљаде људи напусте земљу у потрази за бољим животом.

"Тренутни развојни пут БиХ неце створити прилике које су становништву потребне. БиХ је успела одржати макроекономску стабилност, остварити фискални суфицит и смањити јавни дуг, али то није довољно", кажу из СБ.

Оцењују да ниво инвестиција - који тренутно износи 18% бруто друштвеног производа (БДП) треба да порасте, као и продуктивност радне снаге, која је ниска и у даљем паду.

Ниво извоза, иако у спором расту, и даље је, с 38 посто, низак за малу економију, а две трећине извоза отпада на секторе с малом додатном вредношћу, наводи се у документу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Nevenka

22.09.2020. 07:40

A EU i velika vecina njenih građana a naročito Engleska, trebaće im 200 godina da dostignu humanizam,spontanu duhovnost, empatiju i neotuđenost koja je prisutna u većini običnog naroda u BiH-u. Nije sve u standardu i materijalnom.