СВЕТСКА БАНКА ДАЛА ПРОГНОЗУ: БиХ ће требати 100 година да достигне стандард ЕУ

Танјуг

21. 09. 2020. у 22:53

ИАКО је економски раст у БиХ последњих година стабилан, на приближно три одсто, то је премало да би донело просперитет, наводе из Светске банке и оцењују да ако БиХ настав да расте по тој стопи требало би јој 100 година да достигне животни стандард ЕУ.

СВЕТСКА БАНКА ДАЛА ПРОГНОЗУ: БиХ ће требати 100 година да достигне стандард ЕУ

Фото: Д. Поздеровић

"Штавише, ни садашњи раст се не може узети „здраво за готово", с обзиром да се у великој мери ослања на изворе који нису дугороцно одрживи", наводи се у у документу „Ажурирана систематска дијагностика земље" Светске банке, преноси Аваз.

Грађани Босне и Херцеговине (БиХ) теже повећању животног стандарда у будућности, добрим пословима, бољој инфраструктури и јавним услугама, здравом и одрживом окружењу као и чланству у Европској унији (ЕУ), али БиХ је далеко од остварења тих тежњи и суоцава се с критицним изазовом брзог губитка становништва, наводи се у документу.

СБ указује да сваке године хиљаде људи напусте земљу у потрази за бољим животом.

"Тренутни развојни пут БиХ неце створити прилике које су становништву потребне. БиХ је успела одржати макроекономску стабилност, остварити фискални суфицит и смањити јавни дуг, али то није довољно", кажу из СБ.

Оцењују да ниво инвестиција - који тренутно износи 18% бруто друштвеног производа (БДП) треба да порасте, као и продуктивност радне снаге, која је ниска и у даљем паду.

Ниво извоза, иако у спором расту, и даље је, с 38 посто, низак за малу економију, а две трећине извоза отпада на секторе с малом додатном вредношћу, наводи се у документу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)