ВИРУС КОРОНА У ХРВАТСКОЈ: Држава десета по смртности од инфекције у ЕУ

Танјуг

16. 09. 2020. у 22:20

ВИРУС КОРОНА У ХРВАТСКОЈ: Држава десета по смртности од инфекције у ЕУ

Фото: Д. Поздеровић

ДИРЕКТОР Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак, изјавио је вечерас да је Хрватска по смртности од корона вируса 10. међу земљама Еуропске уније и најавио за крај седмице одлуку о скраћивању с 14 на 10 дана изолације заражених.

"Смртност у Хрватској је око 55 на милион становника. Ми смо 10 по реду од земаља ЕУ, негде смо на средини ЕУ по томе", рекао је Цапак у Дневнику Нове ТВ говорећи о смртности од Ковида-19.

Потврдио је да је одлучено да ће се скратити изолација заражених на 10 дана, док би самоизолација њихових контаката остала и даље 14 дана. Очекује да ће крајем седмице о томе бити донесен документ.

"Најверојатнија опција је да ће изолација заражених особа престати након 10 дана јер се показало да они онда више нису заразни. Они који су били у контакту са зараженима, ту самоизолацију не бисмо скраћивали. Она би остала 14 дана", рекао је Цапак.

Коментарисао је и број новозаражених задњих дана оценивши да постоји један благи тренд пада броја оболелих, преноси Хина.

"Побољшава се ситуација. Десетак дана смо имали плато и сада имамо лагани тренд пада. Дакле, постоји један благи тренд пада броја оболелих, што је наравно добра вијест и то значи да се грађани придржавају мера", истиче.

Упитан сматра ли и даље да ће крајем септембра број новозаражених бити у паду, Цапак је рекао да се "ситуација побољшава".

Они који су корону већ преболели, ако дођу у контакт са зараженом особом, према доказима, не би требали у самоизолацију три месеца након болести, рекао је Цапак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)