СУД БиХ ДОДИКУ: Прислушкивања законита, Дебевец не зна своје "шпанско име"

О. М.

09. 09. 2020. у 17:27

СУД БиХ реаговао је на изјаву српског члана Председништва БиХ Милорада Додика који је на конференцији за медије рекао да председник Суда БиХ има неограничену моћ да обавештајно служби даје сагласност за прислушкивање, те да поседује држављанство Шпаније и шпанско име и презиме.

СУД БиХ ДОДИКУ: Прислушкивања законита, Дебевец не зна своје шпанско име

Фото: С. Мишљеновић

У саопштењу се наводи да су налози председника суда за тајно праћење телекомуникација, који се издају по предлогу директора Обавјештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ, издају у складу са Законом о ОБА.

- Закон прописује процедуру предлагања, одређивања, провођења и обустављања мера тајног праћења. Према томе председник суда нема неограничену моћ за давање сагласности за прислушкивање - наводи се у саопшењу.

Подсећају да, ни годинама након што је Уставни суд БиХ одређене одредбе тог закона огласио неуставним, извршна и законодавна власт нису извршиле одлуку највишег суда у држави и усвојиле релевантне измене и допуне тог закона.

- И без тога, председник суда се при издавању налога придржава стандарда из предметне одлуке Уставног суда. За разлику од већине других институција, Суд БиХ поседује сертификат Државног сигурносног органа о Сигурносном подручју ИИ степена за чување, обраду и похрану тајних података, што сведочи о доказивости законитости сваког издатог налога, пред надлежним институцијама - наводе у Суду БиХ.

Појашњавају да статистички подаци о издатим налозима садрже и налоге који су обустављени, уз образложено решење.

- Ваљда је из иступа господина Додика, у медијима и у Народној скупштини Републике Српске, јасно да управо он издаје налоге за незаконито прислушкивање опозиције и грађана, а не председник Суда БиХ, како је Додик признао у више својих јавних иступа, па чак и за скупштинском говорницом - наводи се у саопштењу.

Суд БиХ позвао је Додика да јавности презентује које је то шпанско име Ранка Дебевеца, јер би га "јако радовала да га и сам сазна".

- Сама Додикова изјава у којој каже: "Ми смо то проверили код шпанских власти", јасно говори да Додик има политичку контролу над одређеним институцијама из правосудног система и да то није Суд БиХ. Та чињеница посебно радује, јер суд није под политичком контролом господина Додика, нити било које друге политичке опције. За Додика очито није проблем што он има држављанство Србије и по информацијама које поседујемо више некретнина у Србији и Русији, и као такав је члан Председништва БиХ, већ је проблем да ли председник суда, који се родио и велики део живота провео у Сарајеву, као припадник Јеврејско-сефардске заједнице пореклом из Шпаније, има евентуално шпанско држављанство - саопштио је Суд БиХ.

Посебно су се осврнули на наводе о корумпцији председника суда, које је Додик помињао.

- Позивамо Додика да о томе објави доказе, јер ће у противном против њега бити поднесена тужба по Закону о заштити од клевете - истакао је Суд БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)